MOSTAR CHALLENGE 2023: Trčite jubilarno 10. izdanje

U organizaciji planinarskog društva HPD Prenj 1933. Mostar i fakulteta FPMOZ – studij kineziologije dana 6. 5. 2023. godine održava se jubilarna 10. po redu planinska utrka Mostar Challenge.

1003
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Najdugovječnija trail utrka u Bosni i Hercegovini i ove godine starta iz grada, sa platoa TC Mepas Mall te vas preko Planinice vodi do cilja u parku konobe Goranci.

Staze Mostar Challenge

Challenge – staza koja ima ukupno cca 22 km s visinskom razlikom od 1100 mnv. Vrijeme potrebno da se prođe staza laganim tempom: cca 5 sati.
Hobby – staza koja ima ukupno cca 12 km s visinskom razlikom od 650 mnv. Vrijeme potrebno da se prođe staza laganim tempom: cca 3 sata.

Deseto izdanje planinske (trail) utrke Mostar Challenge polazi sa lokacije iz samog centra Mostara, točnije sa platoa TC Mepas Mall koji se nalazi na 80 mnv, i početni dio utrke u dužini od 1.500 metara prolazi kroz gradske ulice do mjesta gdje započinje brdski dio i staza koja nosi naziv „Japanska staza“.

Ovaj dio se proteže austrougarskom konjskom stazom i vodi do Bunkera koji je na 725mnv. Staza ima kontinuiran uspon, izložen suncu, po tipičnom hercegovačkom kršu čiju surovost omekšava prekrasan pogled na Mostar koji vas prati u svim dijelovima staze. Ovdje će se nalaziti i prva kontrolna točka i mjesto za okrjepu. Staza se dalje nastavlja sve do crkve na Gorancima. Bez strmih uspona, manje je zahtjevna, vodi nas po platou Planinice uz blago spuštanje prema napuštenim kućama zaseoka Seline. Dalje se staza opet lagano uspinje prema sjeveru vijugajući obroncima Crnog vrha, najviše kote Planinice, uz šumarke škrte hercegovačke vegetacije. U parku restorana Goranci završava Hobby utrka, a ujedno se nalazi i druga kontrolna točka i mjesto za okrjepu za one trkače koji koji se natječu u kategoriji Challenge, koji nastavljaju uspon prema vrhu Jastrebinka sa svojih 1138 mnv gdje će biti treća kontrolna točka. Dolaskom na vrh natjecatelji se dalje stazom vraćaju u park Gorance gdje je cilj.

Jedan od osnivača utrke, Franjo Lovrić, istakao je kako su iz organizacije posebno ponosni na ovu malu obljetnicu, deseto izdanje Mostar Challenge.

Franjo Lovrić

Misija same utrke je da se kontinuirano razvija trail zajednica u BiH te da nakon 10 godina imamo puno više trkača kako u Mostaru i Hercegovini, tako i na nivou države. Imamo vrhunske utrke u BiH, a Mostar Challenge je ostao na toj razini da se zaljubljenici u trail na najjednostavniji i najljepši način mogu oprobati i uvjeriti u to što je trail, iako Planinica i hercegovački krš nisu nimalo naivni. Geslo kompletne manifestacije je „Trail za sve“, tako da mi ove godine pozivamo sve one koji se žele po prvi put oprobati u trail trčanju da se prijave na našu manifestaciju, poručio je ispred organizatora Franjo Lovrić.

Jeste li spremni na još jednu nezaboravnu avanturu? Bilo da ste iskusni profesionalac ili početnik koji traži novi izazov, pridružite nam se na 10. jubilarnom Mostar Challenge 2023! Vidimo se 6. 5. 2023. godine!

Prijave možete obaviti na OVOM LINK-u, a više o trci saznajte na Facebook stranici Mostar Challengea.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članak4. SARAJEVSKI MARATON: Ostalo je još tačno 25 dana do starta!
Sljedeći članakPost i trening
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.