USPORAVANJE: Kako postavljati ciljeve kad su najbrži dani iza nas?

Prije ili kasnije, vaši najbrži dani će biti iza vas, ali to ne mora biti prepreka za postizanje novih ličnih rekorda.

954
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Vrijeme nikoga ne čeka, a veliki dio uzbuđenja u trčanju se svodi na to da nadmašimo vlastite rezultate, da određene udaljenosti prelazimo brže nego ikad prije.

Ipak svima će doći vrijeme kad više neće biti u stanju nadmašiti sebe i onda postajemo svjesni da su naši najbrži dani iza nas.

Ali to usporavanje ne znači da ne možemo postići nove rezultate kao trkači, samo se priroda ciljeva mijenja.

Razmotrite alternative u nastavku.

Trčite duže

Ići dalje nego ikada izazov je prikladan za iskusne trkače koji su godinama i decenijama gradili svoju kondiciju i izdržljivost. Ljepota postavljanja ciljeva na temelju udaljenosti je u tome što potiče kreativnost. Možda biste htjeli sami sebe izazvati da završite svoj prvi ultramaraton. Oni koji su skloniji držati se kraćih distanci mogli bi se okrenuti kumulativnim sedmičnim, mjesečnim ili godišnjim kilometražama koje mogu uvećavati. Oni koji imaju više prilika za putovanja mogu pokušati oboriti svoj rekord za pretrčane kilometre van zemlje u jednoj godini, parovi mogu težiti novim rekordima za zajedničke udaljenosti itd.

Uhvatite niz

Biti konstantan jedna je od najvećih vrlina u trčanju i ujedno najveći izazov. Želja za postizanjem niza vas zaista može testirati, ali to je cilj koji je dostupan trkačima svih nivoa sposobnosti.

O trkačkim “strikerima” više čitajte na MT: LINK.

Postavljanje različitih oblika nizova ne isključuje nikoga, pa je npr. Novozelanđanin Nick Willis prošle godine proslavio svoju 20. uzastopnu godinu trčanja milje za ispod 4 minute. S druge strane uspješni nizovi mogu biti i oni kad se trkači odluče trčati 1 km svaki dan kroz određeni period ili npr. 100 km svaki mjesec u godini. Poput ciljeva koji se odnose na dužinu, nizovi su također ograničeni samo maštom svakog pojedinca.

Netakmičarski ciljevi

Usporavanje nudi priliku za razmotriti druge načine učešća u sportu. Opcija je prelazak na ulogu podrške. To može značiti biti dio tima prijatelju ili članu porodice u pokušaju da istrči ultramaraton, biti volonter na okrepnoj stanici ili dijeliti medalje na nekoj trci. Volontiranje također može biti put ka tome da postanete dio svjetski poznate trke koju ste oduvijek htjeli doživjeti, ali nikad niste dobili priliku kao takmičar.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner