2. KRALJEVSKA DESETKA: Prijave za “ispeglanu”, certificiranu stazu do 16. augusta

2022. godine održana je prva Kraljevska desetka u Srebreniku, trčalo se na dvije distance pet i deset kilometa.

971
Banner
Banner
Banner

Piše: Ernad Bajrektarević

Učesnici su bili više nego zadovoljni ambijentom i organizacijom trke, ali bilo je i malih propusta, to jest dobronamjerne kritike od strane trkača.

S tim u vezi organizator ˝Kraljevska desetka 2023˝, osluškujući dobronamjerne kritike, ima za cilj podizanje same utrke na jedan veći nivo.

Prijave možete obaviti na OVOM LINK-u.

Ove godine broj okrepnih stanica, ali i volontera će biti veći. Staza na kojoj se trči utrka je “ispeglana” onoliko koliko je dozvoljavala konfiguracija terena u gradu, ovogodišnja staza će biti brža i sa manje elevacije. Staza je kompenzaciona, blago valovita, sa ravnim dijelovima, ali i blagim uzbrdicama i nizbrdicama. Na dionici od deset kilometara ovogodišnja staza ima deset metara manje uspona. Osim toga staza je od ove godine nosioc AIMS certifikata, ne postoji mogućnost da bude kraća, što samoj trci daje impuls više. Na dan trke u Domu kulture sa početkom u 15:00 održat će se panel diskusija na temu zdravlja i sporta gdje će učestovati vrhunski nutricionista, kardiolog i sportista.

Iza zvaničnog fotografa ovogodišnje trke stojat će brend ˝Type O Positive˝, radi se o brendu koji ima zavidan renome kad je u pitanju fotografisanje raznih kulturnih i sportskih događaja. Organizator ne sumnja da će sve biti zabilježeno kvalitetnom fotografijom. S tim u vezi trkači će i u vidu fotografije ponijeti iz Srebrenika lijepe uspomene. Također, kulturni segment trke biti će obogaćen, za ovogodišnju trku angažiran je DJ Millione koji će imati zadatak da obogati i zagrije atmosferu.

Prošlogodišnju medalju je krasila silueta starog grada Srebrenika – najočuvanijeg srednjovjekovnog bosanskog grada koji je svojevremeno bio u posjedu Kotromanića. I ove godine učesnici će imati besplatan parking i slobodan ulaz na Stari grad. Ovogodišnju medalju Kraljevske desetke krasit će lik prvog srednjovjekovnog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića rođenog u Srebreniku, po kojem je i sama trka dobila ime. Zvučno ime, ali i velika obaveza za organizatora trke.

Prošlogodišnja trka je imala 139 finišera ne računajući utrku za djecu. Ove godine broj prijavljenje djece je troduplo veći. Ne sumnjamo da će ulice Srebrenika bit ispunjene radošću i dječijim osmijehom. U trenutku pisanja ovog teksta broj trkača za Kraljevsku desetku je preko 220 prijavljenih, u skladu s tim vjerovatno će  trka biti masovnija – sa većim brojem finišera. Među prijavljenima su dvije bivše učesnice olimpijade, ali i druga zvučna imena regionalne atletike i trkači koji će vjerovatno postaviti novi rekord staze. Trka će imati i dvije kategorije, što će dati i dodatni motiv onima trkačima koji su u zrelijim godinama života.

Više o trci čitajte na OVOM LINK-u.

Prijave za trku se zatvaraju šesnaestog augusta. Nakon tog datuma, a zbog regularnosti trke neće biti moguće nove prijave. Trka je iz ugla organizatora neprofitabilna, organizuju je trkači za trkače. Organizatore pokreće prije svega entuzijazam i volja da se u Srebreniku na jedan dan osjeti energija i duh trčanja. Nadamo se da će učesnici trke tu ljubav i entuzijazam prepoznati. Dobrodošli!

Vaši komentari

Banner