Odijevanje i unos tekućine u ljetnom periodu

Trenirajući rukomet u srednjoškolskim danima, sjećam se, nekolicina kolega koji su igrali na pozicijama koje zahtijevaju veću pokretljivost i brzinu često su od trenera bili savjetovani da reguliraju težinu da bi dobili na brzini. Tako su na treningu bili „savjetovani“ da obuku nekoliko slojeva odjeće kako bi se što više znojili i to u dvorani bez klime i na tridesetak stepeni, a možda i više. Kakva zabluda, i to vrlo opasna!

1670

Piše: Nicolae Golea

U ljetnim danima treninzi trčanja mogu biti jako mučni i zahtjevni. Potrebno je mnogo prilagodbe i treninzi bivaju mogući gotovo samo u rano jutro i kasnu večer. Izuzetak su već iskusniji trkači i profesionalci. Tada su nam i performanse osjetno slabije zbog ljetnog perioda i općenito visokih temperatura, a treninzi se naplaćuju tek u jesenjoj sezoni.

Nerijetko primjećujemo na brojnim lokacijama gdje se trči ili džogira jednu jako opasnu naviku – ljudi koji žele doći do brzog gubitka težine potpali su pod zabludu da treniraju sa nekoliko slojeva odjeće na sebi, čak i debljim jaknama, trenirkama ili slično misleći da rade dobru stvar. Ne samo da na taj način neće gubiti težinu u pravom smislu riječi nego se samo nepotrebno dovode u povećanu mogućnost dehidracije, i što je još opasnije, riskiraju srčani udar. Sistem hlađenja našeg tijela jedva uspijeva u ovim toplim danima da nas rashladi i kada smo prikladno odjeveni za ljetni trening, a to će reći minimalno – kratki dry fit šorc i prozračna dry fit majica. Onda zamislite kako je tek teško pod jaknom ili više odjeće na sebi. Ovim putem apelujemo na sve trkače ili džogere koji žele na taj način izgubiti na težini da nipošto više to ne rade jer bi posljedice mogle biti kobne. Ne treba dodatno pojašnjavati i ići u detalje osim što smo naveli da tokom trčanja (bilo kojim tempom pa i hodanjem) naše tijelo se zagrijava i sistem za hlađenje regulira temperaturu, ali ako se obučemo previše taj sistem jedva da će uspjeti dovoljno ohladiti tijelo i puls skače u crveno, dovodimo se u ozbiljnu opasnost.

Nadalje, još jedna ključna stvar u ljetnom periodu je dovoljan unos tekućine. Iako se na mnogim mjestima stalno podsjeća na ove jako bitne stvari, opet moramo skrenuti pažnju na to. Mnogi trkači, većinom početnici, usko shvaćaju važnost hidriranja. Unos tekućine u naše tijelo kako bismo bili dovoljno hidrirani za treninge i utrke nije proces samo nekoliko sati pred trening ili utrku nego je potrebno mnogo prije unositi tekućinu. Dobro je bar večer prije sutrašnjeg treninga započeti, a za utrku i 2-3 tri dana prije. Iskusniji trkači koji sedmično imaju najmanje pet treninga konstantno vrše unos tekućine u tijelo i ne može im se dogoditi da dehidriraju i dovedu se u opasnost. Posebnu pažnju treba skrenuti u ljetnom periodu gdje se znojenje bitno povećava i gubimo elektrolite koje je potrebno nadoknaditi unosom izotoničnih napitaka ili najbolje putem raznovrsnog voća i povrća poput lubenice, agruma, dinje, breskvi, jagoda, kivija, paradajza, brokula, ananasa, višanja, trešanja itd. Uz to još za imunitet jogurti i kefir, zatim čokoladno mlijeko, zeleni čaj itd. U svemu navedenome imate odličnu dopunu tekućine plus što nadoknađujete elektrolite i dopunjavate brojne vitamine te oporavak od treninga činite kvalitetnijim.

 

Vaši komentari

Banner