MT REFLEKTOR: Boris Katalinić

MT REFLEKTOR (13): Predstavljamo Borisa Katalinića.

1363
Foto: Jadran Čilić
Banner

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Boris Katalinić, Sarajevo.

2. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Rekreativnim trčanjem od 2015., razlog smanjenje kilograma. Kada sam finiširao svoju prvu zvaničnu utrku, jubilarni 10. Sarajevski polumaraton, sve postaje puno ozbiljnije.

3. Koliko često trčite?

 – Minimalno 4 puta sedmično.

4. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Kraće dionice volim i mislim da sam postigao „plafon“ brzine koju mogu postići, a na dužim ima prostora za napredak. Uglavnom više preferiram discipline maratonskih dužina i više, bilo da se radi o cestovnoj ili trail utrci.

5. Koliko trka trčite godišnje?

 – Više od 15.

6. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Uvijek aktivno 6-7 pari za cestu i 3-4 para za trail. Preferiram Adidas modele.

7. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – 5K 22:50, 10K 48:32, 21.1K 1:46:49, 42.2K 4:11:21.

8. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Preovladava „sviđanje“ i druženje sa pozitivnom ekipom, tu su putovanja na kojim se upoznaju nova okruženja i trkači (prvi kontakt je naravno putem Strava aplikacije). Ja jednostavno uživam u trčanju, a znam da gdje vas put odvede – postoji ekipa za druženje i trk.

9. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži interval i tempo treninzi, jer donose napredak, a najteži treninzi trčanja dužine.

10. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Preferiram da treninge intervala ili tempa uradim sam, dok treninge dužine volim raditi u grupi.

Foto: Steel Trail Zenica Facebook

11. Omiljena trkačka trening ruta?

 – Sarajevo ima puno zanimljivih cestovnih i trail ruta. Od cestovnih preferiram rutu Vilsonovo setalište – Dariva, a od trail Trebević.

12. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Rezultata za sjećanje još uvijek nemam. Od postignuća izdvojio bih prvi maraton istrčan u Zagrebu 2017. godine. Ovaj maraton specifičan je po tome što sam ga istrčao kada sam napunio 42 godine života i u trenutku obilježavanja 42 godišnjice postavljanja bh. državnog rekorda u disciplini maraton koji je postavio legendarni Sead Kondo. Ne mogu, a da ne spomenem moju prvu ultra trail utrku u dužini od 61 kilometar Vučko Trail Red Course 61K.

13. Preferirane trke na kojim ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Na utrkama u BiH uvijek se okupi odlična ekipa pa bude zanimljivo. Na utrke odlazim u skladu sa mogućnostima, a postoje one koje se ne fulaju i ima ih više.

Od inostranih utrka trenutno su u fokusu regionalne martonske utrke. Nakon Zagreba, Ljubljane, Podgorice, Beograda i Sarajeva, uspješno sam finiširao i Skoplje maraton i postao vlasnik kolekcije medalja „exYu Marathon Majors“. Cilj izazova je bio istrčati maraton u svim glavnim gradovima bivše Jugoslavije. Izazov je inspirisan „World Marathon Majors“, a u budućnosti planiram „upasti“ i na barem jedan „World Marathon Majors“. S obzirom na to da je kvalifikacijsko vrijeme koje je potrebno za „upad“ za mene nedostižno, uzdati ću se u lutriju ili turizam. Uglavnom neću raditi nikakva istraživanja na regionalnim maratonima.

14. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Nemam puno razloga za razočarenje. Neke trke su dobro organizovane, neke manje dobro. Malo je poznato da sam idejni tvorac i organizator utrke „Sarajevski maraton (TCM)“ i vrlo dobro znam kako je teško sve uklopiti kada je organizacija u pitanju. Na moju sreću, više nisam dio udruženja koje organizuje utrke, tako da ne učestvujem u organizacijama, samo trčim.

15. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Jedem i pijem bez griže savjesti.

16. Kako se motivirate za trčanje?

 – Motivacija je kontinuirana, jednostavno trčanje je postalo način života. Patike za trčanje su uvijek uz mene gdje god da krenem.

17. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Dolazim iz drugog sporta (košarka), pa su atletski uzori izostali. Što se mene lično tiče ako neko može biti trkački uzor za dugoprugaše onda je to definitivno bh. atletska legenda Sead Kondo. Mislim da je on veliki uzor svima koji su se okušali u trčanju.

18. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Da, veliki sam promotor trčanja, pogotovo rekreativnog gdje je rezultat u drugom planu. Mislim da rekreativno trčanje, pored pozitivnih efekata na zdravlje, ima pozitivnih efekata socijalizacije.

19. Trkački cilj za budućnost?

 – Šifra #breaking4: nada umire posljednja. I dalje ostaje moj izazov istrčati maraton ispod 4h.

20. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku/ koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Za kraj, trčimo dalje zdravo i pošteno. Čuvajmo integritet sportaša svojim primjerom, a prije svega se družimo i zabavimo.

Vaši komentari

Banner