Ironman Saša Ivelić: Trenažni proces zna biti monoton, ali sve se isplati na kraju

Nepunih mjesec dana nakon što su triatlonsku Ironman trku u austrijskom Klagenfurtu završili Nermin Palić, Emir Baralić, Dario Ružić, Tomislav Cvitanušić i Erol Mujanović, BiH je dobila još jednog Ironmana u Banjalučaninu Saši Iveliću koji je u Zurichu (Švicarska) završio ovu iznimno zahtjevnu trku za 14 sati, 13 minuta i 24 sekunde. Plivao je (3,8km) 1:50:15, vozio biciklo (180km) 6:52:35 i trčao maraton (42,2km) 5:14:31.

1394
Banner

Podijelio je svoje dojmove za “Moje trčanje”…
– Spremao sam se 6 mjeseci za trku. Imao sam 9 treninga sedmično, 3 dana u sedmici su bili sa po 2 treninga, 3 dana sa po jednim i jedan dan odmora. Puno odricanja, ali isplati se na kraju. Najviše trpe porodica i prijatelji, jer bitan je i odmor tako da nema previše vremena za izlaske i druženja, priča Saša Ivelić.
– Što se tiče trke, plivanje je bilo najgori dio za mene jer sam se u gužvi na startu, koja je bila puna šaketanja i udaranja, nagutao dosta vode koja je odvratnog okusa tako da sam povraćao dva puta u vodi. Bila mi je muka kad zaronim glavu u vodu tako da sam većinom plivao ženskim stilom.
Vožnja biciklom 180km je bila dijelom njegova prednost…
– Na biciklu sam stigao dosta ljudi koji su brže plivali od mene. Imao sam i pad s bicikla, ali na sreću nije bilo oštećeno pa sam mogao nastaviti trku.
Ivelić ističe da je maraton bio “uživancija”.
– Čuvao sam snagu za zadnja 3km da krenem najjačim tempom kojim sam mogao da što bolje uđem u finiš. Vrijeme je bilo super, od 25 do 28 stepeni. Nije bilo vruće jer je tamo klima drugačija, tako da je bilo zraka. Malo sam izgorio na suncu, ali nije strašno. Trčali smo i vozili biciklo uz jezero tako da je zraka bilo.
Banjalučanin još slaže utiske iz Zuricha, ali već misli da se “ovako nešto mora ponoviti”.
– Trenažni proces zna biti monoton i ponekad dosadan, pogotovo što sam sam trenirao većinu vremena, jer u Banjaluci nema triatlonaca, niti triatlonski klub. Zato se nadam da će se što više ljudi, koji su u mogućnosti,  početi baviti ovim sportom bilo profesionalno ili rekreativno. Zaista je to prelijep spoj tri sporta, zaključio je Saša Ivelić.

               3 2

Raniji rezultati

Prvi maraton sam istrčao prošle godine u aprilu u Beogradu i dosad sam istrčao dva maratona i dva polumaratona uz ovaj Ironman.

Planovi

Odmoriću se nekih mjesec dana pa ću se nastaviti rekreativno baviti triatlonom, ali nemam nikakve trke u planu ove godine. Za sljedeću godinu ću vidjeti jer spremanje za Ironman oduzima dosta vremena. Uglavnom volio bih da nastavim ići na Ironman trke.

Poređenja radi

Najbolje vrijeme od bh. predstavnika na Ironman triatlonu ove godine je imao Nermin Palić koji je Ironman triatlon u Klagenfurtu završio za 10 sati, 24 minute i 17 sekundi. U istom gradu su ostali bh. predstavnici imali sljedeća vremena: Emir Baralić 10:43:30, Dario Ružić 13:33:26, Tomislav Cvitanušić 13:36:07 i Erol Mujanović 14:48:26.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakOdržan BTL Round ‘n’ Around ultramaraton 2016.
Sljedeći članakMAPA Goražde 5K
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.