MT REFLEKTOR: Irfan Alić

MT REFLEKTOR (36): Predstavljamo Irfana Alića.

760
Foto: NGO Marathon Sarajevo Facebook
Banner

 1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 –  Irfan Alić, Zeničanin sa adresom u Sarajevu.

 1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 –  Trčanjem sam se počeo baviti prije 5 godina, a sve u svrhu promjene načina života i životnih navika.

 1. Koliko često trčite?

 –  Uzevši u obzir da sam triatlonac, a trčanje je naravno sastavni segment triatlona, pored biciklizma i plivanja trčim tri puta sedmično.

 1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Teško je dati adekvatan odgovor na ovo pitanje, svaka disciplina ima svoju čar ali izdvojit ću dvije, a to su polumaraton i ultramaraton, kao vječiti ovisnik o psiho-fizičkoj izdržljivosti.

 1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Pored dva triatlona odnosno dva Half Ironmana, minimalno 6 utrka različitih trkačkih disciplina, uzevši u obzir da je polumaratonska dužina sastavni dio trkačkog segmenta Half Ironmana, naglasak je na polumaratone kao česte treninge kroz trke.

 1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Ja sam onaj tip trkača koji “dere” samo jedan par patika za trčanje do optimalne predviđene kilometraže i onda kupuje iste, one provjerene marke Hoka.

 1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – Naravno, svima nam je to važno, pored druženja i ljubavi prema tome što radimo, nagrađujemo se dobrim rezultatom. U mom je slučaju stanje sljedeće: 5K: 21:32 (Advent Run Sarajevo), 10K: 44:31 (Sarajevski noćni cener), 21.1K: 01:40:44 (Bokeški polumaraton). Nemam istrčan zvaničan maraton, vremena bilježim iz ultramaratona. Što ne znači da se stanje neće promijeniti krajem ove godine.

 1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Ako ću gledati sa gledišta jednog triatlonca, a hoću, sviđa mi se jer uvijek na trci najavljuje kraj kao zadnji segment, a ako ćemo pričati o tome šta mi se “ne sviđa”, onda je sigurno pored plivanja i biciklizma najčešći izvor povreda, ali za sve ima lijeka, kadenca!

 1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži dio su vikend dužine, uvijek su u laganom tempu sa slušalicama u ušima i mozak na pašu, još ako sunce pridoda svoje čari mojoj sreći nema kraja. Najteži su intervalni treninzi, da ne kažem najmrži, ali ko me pita. Sveži Hoke i uhvati se Vilsa i vrti od mosta do mosta.

 1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Preferiram samostalno trčanje zbog čestih specifičnosti treninga, ali naravno gore navedena vikend dužina uvijek može s rajom, osim ako raja hoće u brdo, a ja nisam baš neka mušterija.

Foto: Zadar Half Triathlon
 1. Omiljena trkačka trening ruta?

– Vils! Pa nisam džaba smišljao kombinacije boja na opremi, treba to neko i vidjeti.

 1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 –  Svoje prve ultramaratonske trke i  prvog Half Ironmana, evo i sad bi zaplakao al nije Elvedina djevojčicu rodila.

 1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Naravno, tu je Bokeški polumaraton kao divno iskustvo i druženje svake godine, NGO polumaraton i predivni Mostarski polumaraton gdje padaju najbolja vremena, koji nažalost ove godine propuštam zbog posta i mjeseca Ramazana.

 1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Mislim da ne postoji takva, iz svake izvučem ono najbolje.

 1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 –  Lično zadovoljstvo koje donose izazovi na stazi i na kraju postignuto vrijeme, nova poznanstva, nova putovanja i obilazak drugih gradova i kultura.

 1. Kako se motivirate za trčanje?

 –  Ma nema tu motivacije, moraš paša! Puhalo, padalo, umoran, težak, ko će treneru objasniti šta je bilo. Pozdrav za mog trenera Igora Isanovića i dići ću kadencu preko 170, hoću Boga mi.

 1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Iskreno rijetko, što upratim preko vašeg portala to je sve. Uzor mi je moj trener, jer smatram da je malo onih sa takvom disciplinom i ljubavi prema svemu ovome. Trenerom ga nazivam kad moram, ali on je prije svega prijatelj, motivator i  podrška.

 1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Naravno, to radim svakodnevno. Prvenstveno zbog očuvanja sopstvenog zdravlja, jer smo svakodnevno izloženi raznim oblicima stresa i ovo je idealan način za pražnjenje od istog.

 1. Trkački cilj za budućnost?

 – Naravno, IRONMAN! Ako me Bog počasti zdravljem, u planu je sljedeće godine.

 1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Ma iskreno nisam vam neki mislilac, ja sam vam više ovako za dobro pojesti i trenirati do iznemoglosti.

Vaši komentari

Banner