Pozdravite VO2 max!

Kao trkači, čujemo mnogo o VO2 max. To je “omiljeni” termin sportskih fiziologa, trenera i žargon frik trkača i trkačica. Ali šta ustvari znači VO2 max?

9164

trcanjeplus.fw

Prvo, pogledajmo značenje samog pojma:

V je skračenica za volumen,

O2 označava kisik,

Max predstavlja maksimum.

Kada ovo sastavimo, dobijemo kontekst VO2 max koji se odnosi na maksimalan volumen (količina) kisika kojeg tijelo može iskoristiti, potrošiti ili utrošiti u jednoj minuti. U mirovanju, ne koristite ni blizu svoj VO2 max. To je zato jer su vaši aerobni energetski zahtjevi niski. Rekli bismo, stanje: stand by. Ali kada počnete trenirati, vaši energetski zahtjevi se povećavaju.

Tada kardiovaskularni sistem transportuje više krvi (koja je bogata kisikom) u kapilare, mišićna vlakna ekstraktuju više kisika, a mitohondrije koriste taj kisik kako bi se stvorilo veće snabdijevanje i veća zaliha aerobne energije.

Međutim, ovaj proces ima svoju gornju granicu.

Samo onoliko kisika koliko se može transportovati i samo transportovana količina kisika se može koristiti za stvaranje energije.

Kada vaše tijelo dosegne tu granicu, vi ste dosegli svoj VO2 max.

Većina trkača, ovisno o nivou kondicije, dosegne svoj VO2 max trčeći najbržim tempom kojeg mogu održati 5 do 7 krugova na atletskoj stazi (2000m – 2800m).

Ovo znači da će svaki tempo brži od VO2 max (npr. 800m ili 1600m) zahtijevati više energije nego što se može proizvesti aerobno. Na osnovu toga, tijelo će zahtijevati povećan postotak energije iz anaerobnih izvora.

S druge strane, bilo koji tempo sporiji od VO2 max (npr. 10K ili maraton) može biti potaknut gotovo u potpunosti od aerobne energije.

U stvari, maraton je 99% aeroban.
July-2013-271

VO2 max se mjeri na dva načina:

Potrošnja na osnovu tjelesne težine: kisik se mjeri u mililitrima po kilogramu tjelesne težine u minuti.

Tri puta pobjednik Tour de France-a Greg LeMond imao je VO2 max 92,5 ml/kg/min. Neutreniran muškarac ima VO2 max oko 40 ml/kg/min.

Apsolutna stopa potrošnje: to je ukupni volumen kisika potrošen u minuti. Britanski veslač Sir Matthew Pinsent koji je osvojio četiri uzastopne Olimpijske zlatne medalje, zabilježio je VO2 max 7,5 litara u minuti. Više od bilo kojeg bicikliste i trkača u istoriji, mada je njegov VO2 max na osnovu tjelesne težine bio oskudan – 68 ml/kg/min.

Prosječan neutreniran muškarac utroši oko 3 litra kisika po minuti.

Trening obično poboljšava VO2 max kod prethodno neutreniranih trkača za oko 20-25 %.

Kod dobro utreniranih trkača i trkačica, VO2 max se ne mijenja mnogo pod uticajem treninga – kod njih je već uspostavljen, ali i dalje ostaje važna determinanta trkačkog potencijala.

Tipičan VO2 max trening:

Zagrijavanje 10-15 min.

14 x 400m tempom kojim trčite 3K ili 12 x 600m tempom na 5K

(200m odmor između intervala)

Hlađenje 10-15 min.

VO2 max je stvarni prediktor trkačkih performansi.

O autoru rubrike Trčanje PLUS

velisa

Živim i radim u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Diplomirao na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru i stekao stručno zvanje Profesor sporta. Uži krug interesovanja: trčanje, biciklizam, kondicioning. Već duži niz godina rekreativno se bavim trčanjem i biciklizmom. Ciljevi u narednom periodu: Ironman i Boston marathon. Govorim španski i engleski jezik. Trenutno se nalazim u procesu stjecanja IAAF Coach Certifikata. Veliša Smoljić prof.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakRekordi po dobnim skupinama
Sljedeći članakMAPA Fojnička trka
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.