Bosna i Hercegovina, zemlja trail trčanja

Trail je zapravo aktivnost koja kombinuje trčanje i hodanje u prirodi, najčešće po označenim planinarskim stazama. Na blažim usponima se trči, na većim uzbrdicama se hoda, bez ili uz pomoć štapova. Teren za trail mogu biti šumski zemljani ili makadamski putevi, staze, planinski pašnjaci, stjenoviti usponi, usjeci, vrhovi, padine. Trči se preko potoka, rječica, kanala, šipara, prirodnih prepreka kao što su korjenje, panjevi, debla.

2290
Foto: Marija Janković

Pripremio: Nicolae Golea

Sve ovo gore navedeno potvrđuje da je naša zemlja idealno pogodna za trail trčanje i da je trail trčanje na „domaćem terenu“ u Bosni i Hercegovini.

Unatoč tome, budući da nam je sveukupna trkačka zajednica tek u razvoju, još uvijek nemamo veliki izbor i bogatu ponudu takvih utrka. Ali ono što imamo trenutno, nudi itekako bogat sadržaj i ugođaj za ljubitelje ove vrste trčanja. A već 2017. godine najavljeni su i novi trail događaji, uglavnom na Sarajevskim planinama.

Jahorina ultra trail

JUT je, slobodno možemo reći, najveći ovakav događaj koji do sada broji dva izdanja i naveliko se već priprema treće. Prvo je održano 2015. godine, a drugo izdanje ove godine. Termin održavanja JUT utrka je krajem jula i tako će biti i naredne godine. Organizator je PD Javorina Pale i pod njihovim okriljem do sada su u obje godine održane po četiri utrke u sklopu JUT-a. Dvije ultre i dvije utrke sa kraćim distancama. Najveći pogodak je MIDI utrka koja je i imala najveći broj učesnika. Također, posebnu atraktivnost joj daje trasa koja prolazi kroz olimpijska borilišta i povezuje grad Sarajevo, odakle je start utrke, Trebević i Jahorinu. Naredno izdanje 2017. godine će donijeti novitete u izmjeni broja utrka i trasama ultri.

– Organizatori Jahorina Ultra-Traila za treće izdanje ovog takmičenja najavljuju novi koncept u kreiranju staza potpuno posvećen trkačima, njihovom doživljaju prirode i što boljim performansama. Nove staze će povezati četiri planine, tri olimpijska lokaliteta, dva grebena i kanjon Miljacke! Zbog velikog uspjeha koji je imala na prošlom izdanju, Midi Trail ostaje trka koja spaja Sarajevo, Trebević i Jahorinu s tim da je velika novina da je start trke izmješten u srce Sarajeva, tačnije na Baščaršiju što će ovom formatu dati još veću atraktivnost, najavljuje Sanja Kavaz, prvo ime Jahorina ultra traila.

13895509_1305344596144148_4329376857274459812_n

Prethodnih godina u sklopu ove organizacije utrke sa ultra distancama su povezivale ne samo po nekoliko planina nego i gradove pa je najveća imala start u Višegradu. Takvo što iziskuje ogromne organizatorske zahvate i gotovo duplo je veći obim posla. Koje su to promjene i noviteti za treće izdanje JUT-a otkriva nam Sanja Kavaz u nastavku:

– Dvije ultraške trke, Maxi i Ultra Trail naredne godine startuju s Jahorine, obuhvataju širi pojas oko Pala i kanjonom Miljacke se spuštaju do Sarajeva odakle se preklapaju sa stazom Midi Traila. Maxi je brza i savršena za trkače koji će se po prvi put upisati kao ultraši dok je Ultra Trail prava adrenalinska atrakcija jer vodi kroz 15-ak tunela, dužinom dva riječna korita i kraćom via feratom. Mini Trail je nešto malo duži i njegova staza učesnike vodi preko vrha Jahorine odakle se pružaju najljepši panoramski pogledi na Ravnu planinu, Romaniju, Trebević, Bjelašnicu, Treskavicu. Ja sam s razlogom zaljubljena u naše staze, svaki metar je savršen, nemam favorita, ne znam koju bih izdvojila kao najljepšu i na koju bih se prijavila da mogu.

Organizatori ovog opusa trail utrka su za treće izdanje pripreme započeli doslovno već po završetku drugog. Užurbano rade na trasiranju novih ruta, i uskoro se može očekivati otvaranje prijava za Jahorina ultra trail 2017.

Vučko trail

Pod nazivom Vučko trail ove godine su održane dvije utrke, 15 i 50 km, na još jednoj sarajevskoj Olimpijskoj planini, Bjelašnici. Organizator je PD Željezničar Sarajevo koji je nedavno formirao posebnu sekciju pod nazivom Trail mania za promociju trail trčanja i organiziranje trail utrka. Zanimljivost ove organizacije je u tome da su iz ovog planinarskog društva 2012. godine organizirali, rekao bih internu, utrku Vučko trail na Bjelašnici, već tada se oprobavajući za ono što je ove godine postalo stvarnost, a u narednim godinama ima potencijal da se razvije u regionalni hit trail trčanja. Posebno zbog energije koju trenutno pokazuju organizatori. Velid Alibašić, kao direktor utrke, ističe kako su zadovoljni prvim izdanjem:

– Prvi Vučko trail je opravdao očekivanja nas u organizaciji, te uz nekoliko porođajnih poteškoća možemo biti izuzetno zadovoljni organizacijom trke. I sam odziv takmičara je bio izuzetno dobar, uzimajući u obzir jako kratak period za pripremu i oglašavanje. Za utiske je uvijek najbolje pitati same učesnike, a izjava pobjednika u muškoj kategoriji na 50km, Roka Pribičevića, dovoljno govori.

Za samo dva mjeseca, koliko je trajala sveukupna organizacija utrke, od prve najave do samog starta, članovi PD Željezničar uspjeli su sve napraviti da prvi službeni Vučko trail protekne jako dobro, štoviše. Ohrabreni time, i odličnim povratnim informacijama samih učesnika najavljuju Vučko trail 2017.

– Za iduću godinu pripremamo tri kategorije, obezbjeđujemo sredstva za interesantan novčani nagradni fond, te nastojimo provesti rute najuzbudljivijim predjelima Bjelašnice i Visočice. To je tu, nadomak Sarajeva, a za veliku većinu učesnika još uvijek neistraženo, da ne pričamo o ljudima koji dolaze iz drugih država. Ono što želimo pružiti našim takmičarima je nezaboravno iskustvo trčanja u prelijepoj prirodi, uz odličnu organizaciju i dobar provod poslije same trke. Bit će tu još dosta iznenađenja, a da biste ih i doživjeli, očekujemo vas 01. 07. 2017. na istom mjestu, pa makar kao posjetitelje, rekao je Velid Alibašić.

Skakavac trail

Sekcija za trail trčanje, Trail mania, nedavno je najavila i nove utrke pa će tako svoje premijerno izdanje u 2017. godini imati Skakavac trail. Riječ je o dvjema utrkama 20 i 50 kilometara. Kao što sām naziv govori, trasa ovih utrka će prolaziti kroz park prirode Skakavac, pored istoimenog vodopada koji će krasiti utrke i dati na atraktivnosti dodatno. Velika novost je da će finiš ovih utrka biti u samoj jezgri starog grada Sarajeva.

Novi Grad trail

U Novom Gradu na sjeveru naše zemlje održava se prvi i jedini maraton do sada u Bosni i Hercegovini. Organizatori iz AK Sloboda Novi Grad pored brojnih klupskih projekata, organizacije polumaratona i maratona Stazama Branka Ćopića, dvije godine za redom organiziraju i Novi Grad trail. Mjesto održavanja je Vidorija – Roga, Novi Grad. Trči se 14 kilometara sa ukupnim usponom 600mNv. Termin održavanja prvog izdanja bio je kraj septembra dok je ove godine Novi Grad trail održan mjesec ranije, u augustu.

12065776_775194769257029_6225648164607356265_n

– Ove godine je bilo drugo izdanje Novi Grad trail, plan nam je da u trećem izdanju ubacimo i još jednu stazu, za ljubitelje dužih utrka. Novi Grad trail lagano postaje prepoznatljiva trka u regionu, jer okuplja trkače iz cijele BiH, Hrvatske i Srbije. AK Sloboda je organizator Novi Grad Traila i plan nam je da u nadolazećem periodu radimo još više i još vrijednije na promociji trail trčanja u Bosni i Hercegovini, rekao je Stefan Vojnović, član organizacijskog odbora Novi Grad traila.

Mostar Challenge

Iako na jugu naše zemlje imamo tek poneku utrku općenito, a u ovoj podvrsti trčanja koju nazivamo trail još manje takvih događaja, malo je poznato da sportska priredba Mostar Cahallenge u sklopu koje se održavaju dvije utrke 12 i 22 kilometra, broji već četiri izdanja. Ovogodišnje izdanje je bilo upravo ono koje je značajno populariziralo Mostar Challenge manifestaciju i upisalo je na listu jako lijepih utrka koje treba istrčati.

Planinarska staza vodi kroz hercegovački krš i grabovu šumu, vrućinu u podnožju i snažne udare vjetra pri vrhu te sasvim različit ugođaj i tehnike trčanja spram onoga što su naviknuli cestovni trkački natjecatelji.

Foto: Mostar Challenge facebook
Foto: Mostar Challenge facebook

– Ove godine smo imali najveći odziv natjecatelja, a možemo reći da smo organizaciju podignuli na višu razinu. Od trkača su nam stigle ekipe iz Sarajeva, Banje Luke, iz Hrvatske, okupili smo ljude iz čitave Hercegovine. U organizaciju se uključio turistički klaster Hercegovine uz fakultet na čelu s profesorom Mariom Vasiljem, tu je HPD Prenj na čelu sa g. Miroslavom Mihaljom, Turistička zajednica HNŽ-a te naši sponzori koji nas podržavaju, jer bez njih ova utrka ne bi bila moguća. Ono što posebno želimo istaknuti je da bi sve ovo bilo uzaludno da tu nema natjecatelja koji ovaj događaj zapravo i čine. Posebno nam je drago čuti od trkača da su bili zadovoljni svime, a što nam pokazuje da smo na pravom putu i nadamo se da će biti još bolje na Mostar Challengeu 2017. godine, rekao je Franjo Lovrić, predsjednik Organizacijskog odbora utrke i viši asistent na studiju fizičke kulture FPMOZ, Sveučilišta u Mostaru.

Vertikalni kilometar Trebinje

U sklopu Skyrunning lige Srbije postoje dvije, tako da kažem, eksterne utrke koje se održavaju izvan granica Srbije. To su vertikalni kilometri u Boki i Trebinju. Ovaj potonji je središte našeg zanimanja jer se radi o utrci sličnog formata trail trčanju i unutar granica Bosne i Hercegovine pa je itekako vrijedno spomena. Sličnog formata ponajprije ako uzmemo teren i uspon. Inače, vertikalni kilometar je utrka ne duža od pet i sa najmanje jednim kilometrom uspona. Ovogodišnji je održan u trećem mjesecu u prelijepom gradiću Trebinju što je odličan prijedlog za turistički obilazak i trčanje na malo drugačiji način. Start je u centru grada, a finišira se na vrhu Leotara. Od strane 85 učesnika, organizator PD Vučji zub je dobio jako dobre kritike za besprijekornu organizaciju u svim segmentima te ujedno poziv svima da uvrste trebinjski vertikalni kilometar u kalendar utrka za 2017. godinu.

6904_489530957914487_7844861733004321155_n

Navedenih šest događaja u sklopu kojih se nalazi zaista raznovrsna ponuda distanci i živopisnih predjela kojima staze prolaze je za sada jako dobra ponuda utrka trail trčanja u Bosni i Hercegovini za trenutno stanje i brojnost trail ljubitelja. Kako bude zajednica jačala i brojala više trkača i broj utrka će se povećati. Sve detaljne informacije za naredna izdanja ovih utrka biti će objavljena u zasebnim najavama na našoj stranici, kako koja utrka se bude približavala.

Vaši komentari

Banner