Skakačko koljeno (Patelarni tendinitis)

Termin tendinitis označava upalu tetive, shodno tome tendinitis patelaris označava upalu tetive koja veže kvadriceps za tibiju i ima glavnu funkciju prilikom vršenja pokreta ekstenzije i fleksije potkoljenice. Drugim riječima skakačko koljeno je upala tetive koja se preko patele (iver, naziv za malu pokretnu kost sa frontalne strane koljena) veže za tibiju (potkoljenična kost).

8681

Najčešće se javlja kod sportova koji uključuju intenzivno trčanje s promjenama pravca uz učestale skokove. U većini slučajeva radi se o košarci, odbojci, trčanju, nogometu i rukometu.

Prikaz anatomije koljena i mjesta nastanka boli

Više pogađa muškarce nego žene i to u dobi od 16 do 40 godina. Kod adolescenata je također češće izražena zbog naglog rasta kod kojega mišići i tetive ne mogu normalno pratiti razvoj kosti. Dodatni pritisak i intenzitet u kombinaciji sa navedenim pospješuje nastanak ovoga bolnoga stanja. Drugi uzroci koji pogoduju nastanku ovoga stanja uključuju lošu strukturu i snagu zadnje lože (hamstring zona) koje su popraćene mikrotraumama i drugim okolinskim faktorima poput neadekvatne podloge, obuće, intenziteta i rasporeda treninga. Također osobe koje boluju od različitih patoloških stanja poput dijabetesa ili reumatoidnog artritisa su podložnije za razvijanje tendinitisa. Veliki faktor također igra i starosna dob obzirom da tetive postaju vremenom sve manje elastične.

Naravno kao kod svakog oboljenja presudnu ulogu ima priprema za trening i kvalitetan uvod kako bi se tijelo pripremilo za intenzivnu fizičku aktivnost, ali i posttrenažni oporavak adekvatnim strechingom (istezanjem) i aplikacijom hladnih procedura kako bi se tijelo na valjan način adaptiralo i regeneriralo od tvari koje se izlučuju i produciraju tokom intenzive aktivnosti.

Lokacija boli

U akutnom stadiju bol se najčeće javlja odmah nakon aktivnosti, bol je intenzivna i palpatorna (izaziva se na dodir u predjelu tetive), u hroničnom stadiju je prisutna konstantno i prije i poslije aktivnosti, kod težih i iznimnih povreda može doći i do rupture (puknuće tetive) koja ustvari predstavlja jedan od najtežih stanja pa zahtijeva i operativni zahvat.

U terapiji se primjenjuju različite analgetske i protivupalne fizikalne procedure, krioterapija u akutnoj fazi, ekscentrične vježbe za kvadriceps, manuelna masaža kvadricepsa i tetive te primjena preventivnih kinesiotapeing traka uz adekvatnu aplikaciju koja daje podršku tetivi i pateli i time smanjuje ujedno opterećenje.

Primjena kinezio traka kod skakačkog koljena

Vaši komentari

Banner