Najinovativnija oprema i gadgeti za trkače koje možete kupiti baš danas (3)

Glavni i najznačajniji dio trkačke opreme su svakako patike. Izbor najprikladnijih patika za vašu nogu je pravi izazov za svakog trkača, osobito početnika. Bezbroj isprobanih modela, žuljevi i neugoda prilikom trčanja su noćna mora svakog trkača.

1013

Piše: Dražen Filipović

Nove tehnologije, osobito 3D printing, obećavaju da su svi spomenuti problemi uskoro iza nas. Saznajte više na temu 3D tehnologije izrade patika po mjeri svakog trkača.
Veliki svjetski proizvođači patika nastoje na velika vrata predstaviti zadnju riječ tehnologije. Možda najbolji primjer toga je nedavni pokušaj obaranja svjetskog rekorda u maratonu ispod 2 sata od strane proizvođača Nike. Nakon premijere na Bostonskom maratonu model Nike Zoom Vaporfly 4% je upravo na F1 stazi Monza u Italiji zasjao punim sjajem barem u marketinškom smislu.

Oznaka 4% bi trebala predstavljati bolju efikasnosti i ekonomičnost trčanja upravo za tu brojku od ostalih top modela istog proizvođača. Tako kombinacijom 3D tehnologije izrade, super lakih karbonskih vlakana, novog dizajna, bolje ventilacije i nove zoom X pjene koja garantuje bolji povrat energije tokom trčanja dobili smo patiku budućnosti već danas (ili nismo). Trkački mediji su već napravili brojne testove koji donekle potvrđuju tvrdnje proizvođača, a ukoliko i sami želite isprobati ovaj top model, od 8. juna dostupan je u prodaji za 250 dolara.

Under Armour Speedform Gemini 3 RE (160 dolara) je patika sa ugrađenim bluetooth senzorom koja automatski prati vaše trčanje, brzinu, kadencu, tempo i udaljenost koju ste prešli. Ali isto tako posjeduje funkciju “jump test” koja će povezana sa aplikacijom predvidjeti jeste li spremni za trčanje intervala.

Altra Torin IQ (220 dolara) su još jedne pametne patike s ugrađenim senzorom unutar umetka same patike koji mjeri osnovne elemente trčanja. Osim toga povezana za iFit aplikacijom u stvarnom vremenu očitava podatke pomoću virtualnog trenera te time nastoji poboljšati vašu tehniku trčanja.

Ukoliko ste zadovoljni već postojećim patikama i njihovim performansama možete ih opremiti novim gadgetima.

Arion (150 dolara) je specijalni umetak za vaše patike koji ima pet senzora za praćenje vaših pokreta tokom trčanja. Osobito je zanimljivo što je u isti uređaj ugrađen i GPS tako da je analiza vašeg treninga potpuna i naravno povezuje se na vaš pametni telefon.

Na kraju spomenimo Sensoria Socks 2.0 (200 dolara) poboljšanu verziju pametnih čarapa sa ugrađenim senzorom za pritisak. Kada su povezane sa vašim pametnim telefonom osim brzine, broja koraka, pređene udaljenosti, očitavaju i kadencu vašeg trčanja.

Vaši komentari

Banner