Evropsko ekipno prvenstvo u atletici: BiH ostvarila promociju; Junuzović predvodio naše sa dvije pobjede

Proteklog vikenda održano je na Malti ekipno Evropsko prvenstvo u atletici - Treća liga. Naši atletičari su otputovali s ciljem da izbore viši rang i u tome su uspjeli. Odličnim nastupima, prije svega Osmana Junuzovića, Damira Redžepagića, Stefana Ćukovića, Selme Zrnić, Alise Bečić, Abedina Mujezinovića, Jelene Gajić, Belmina Mrkanovića, ostvarili su plasman u Drugu ligu.

1019

Pripremio: Nicolae Golea

Na dvodnevnom takmičenju naši atletičari su vrijedno sakupljali bodove u svim disciplinama na kojima su nastupili i od velikog značaja je bila dobra strategija kako bi izvukli maksimum iz svakog nastupa.

Selektori ženske i muške atletske reprezentacije BiH, Elvir Krehmić i Dragomir Čabrilo, na Malti su imali na raspolaganju 30 atletičara i to su bili: Ivana Macanović, Alisa Bečić, Selma Zrnić, Jelena Gajić, Alma Hrnjić, Adela Čomor, Sara Lučić, Katarina Ignjić, Nikolija Stanivuković, Gorana Tešanović, Vanja Spaić, Stefani Vukajlović, Milica Ožegović, Mladena Petrušić, Katarina Lemez, Ervin Rahmanović, Damir Redžepagić, Semir Avdić, Abedin Mujezinović, Osman Junuzović, Stefan Ćuković, Belmin Mrkanović, Sedin Heco, Hamza Alić, Maid Redžić, Dejan Mileusnić, Ervin Posavljak, Rusmir Malkočević, Sait Huseinbašić, Boris Dragoljević.

Treba napomenuti kako naši selektori nisu mogli računati na još nekoliko atletičara iz samog vrha bh. atletike, no, unatoč tome uspjeli su ostvariti promociju u viši rang atletike starog kontinenta.

Najznačajniji uspjeh ostvario je Osman Junuzović sa svoje dvije pobjede i to na 3000m (8:26,77), te na 5000m (14:56,90).

Alisa Bečić je također ostvarila pobjedu u svom nastupu na trci 400m koju je istrčala za 55,12 i tako donijela važne bodove.

Očekivano slavlje na 800m (1:51,89) za naš tim i još bodova donio je Abedin Mujezinović koji ove godine trči odlično.

Naš sprinter, Damir Redžepagić, pobijedio je na trci 200m (21,60), a na trci 100m (10,95) bio je drugi.

Na 800m u ženskoj konkurenciji drugo mjesto je osvojila Selma Zrnić (2:10,38).

Jelena Gajić je bila druga na 1500m (4:43,06).

Dva druga mjesta osvojili su naši atletičari i u štafeti. U ženskoj konkurenciji na 4x400m (3:52,38) u sastavu: Milica Ožegović, Selma Zrnić, Katrina Lemez i Jelena Gajić. U muškoj konkurenciji 4x400m (3:16,75) istrčali su Damir Redžepagić, Borislav Dragoljević, Stefan Ćuković i Abedin Mujezinović.

Promociju u viši rang potpomogli su i Stefan Ćuković sa trećim mjestom (3:54,72) na trci 1500m, Belmin Mrkanović, također, sa trećim mjestom (9:24,68) na 3000m stipl.

Treba spomenuti da su dobrom nastupu trkača odgovorili i naši atletičari u drugim atletskim disciplinama i to: Vanja Spajić – pobjeda u bacanju koplja, Alić Hamza – pobjeda u bacanju kugle, Ervin Posavljak – drugo mjesto u bacanju kladiva, Stefani Vukajlović – drugo mjesto u bacanju kladiva, Gorana Tešanović – treće mjesto u bacanju diska i treće mjesto u bacanju kugle, Sara Lučić – treće mjesto u skoku u vis.

Bosna i Hercegovina je na kraju završila takmičenje na drugoj poziciji sa 266 bodova. Prvo mjesto je pripalo Luksemburgu sa 317 bodova, a treće mjesto Gruzija sa 262 prikupljena boda.

Vaši komentari

Banner