UBRZANJA: Kako, kad i zašto ih raditi?

Ubrzanja su osnovni dio treninga za trkače od 800m do maratona, ali je činjenica da ih ipak malo ko od rekreativnih trkača radi.

3368
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Poslije obaveznog zagrijavanja, ubrzanja podrazumijevaju trčanje od 60 do 100m gdje se razvija brzina do 95 posto od maksimuma, a potom usporava.

Slijedi oporavak, koji može biti potpuno mirovanje ili lagano trčanje do novog ubrzanja. Cilj nije trčati maksimalno, već na osjećaj i najčešće kako bi se pripremili za teži trening dan kasnije. Dakle, ne treba se opteretiti tempom. Pametno je početi sa 4-5 ponavljanja i podizati kasnije do 10 u jednom ovakvom treningu.

Gdje ih trčati

Ubrzanja možete raditi bilo gdje, samo je potrebno naći siguran pravac dužine do 100m. Mogu se trčati čak i na traci. Početnicima je u redu da ih rade jednom sedmično, a napredniji trkači dva – tri pa i više puta.

Kada ih raditi

Najbolje ih je uključiti u dvije situacije:

  • poslije laganog trčanja

Poboljšavaju formu i tehniku trčanja, navikavaju vas na osjećaj bržeg trčanja.

  • prije jakog treninga ili trke.

Pripremaju tijelo na brzo trčanje.

Benefiti

Prednost je i u tome što ubrzanja ne zahtijevaju puno vremena, pa čak ni kad radite 10 ponavljanja. Jedno ubrzanje traje 20 do 30 sekundi, zavisno od vaše sposobnosti i dužine, tako da ih možete završiti u okviru 5 do 15 minuta.

Iskustva trkača na duge pruge kažu da uz uključenje ubrzanja u redovan trening uspijevaju trčati i svoja duga trčanja na bržem tempu. U svakom slučaju razbijaju monotoniju treninga.

Ubrzanja razvijaju vašu brzinu, navikavaju tijelo na brži tempo, popravljaju formu i tehniku trčanja, što su dovoljni razlozi za uvrstiti ih u trening.

Vaši komentari

Banner