31. BEOGRADSKI MARATON: Najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji

31. Beogradski maraton se održava u subotu 21. aprila. Osim trke na 42,2 km, tu su i polumaraton, trka zadovoljstva (5 km), kao i štafetni polumaraton za srednje škole, visoke škole i fakultete i za zaposlene u korporacijama, državnim institucijama i diplomatskim predstavništvima.

2390
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Organizatori očekuju da će ovo izdanje Beogradskog maratona biti najuspješnije i najmasovije do sada, sa rekordnim brojem stranih učesnika i gostiju, a do sada je prijavljeno preko 3.000 trkača iz 50 zemalja.

Beogradski maraton je najveća i najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji, a počeo je kao ideja grupe entuzijasta da se obnovi trka koja se još 1910. godine trčala od Obrenovca do Beograda.

Standardna meta bh. trkača

Za bh. trkačku zajednicu Beogradski maraton ima veliku važnost jer je to jedna od najbližih i najpopularnijih trka gdje se mogu oprobati na maratonskoj distanci (42.195m). Tako se očekuje i ove godine veliki pohod bh. trkača u Beograd gdje će osim mitske trke, maratona, moći oprobati se i na polumaratonskoj dionici, kao i na trci od 5km.

Prva trka je održana 8. maja 1988. godine na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio-stanice „Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, brata Duška Radovića i prvog urednika „Studija B“, u organizaciji grada Beograda, a dužina staze je iznosila 23 km, sa nekoliko prolaznih ciljeva. U prvoj trci su učestvovali samo domaći takmičari.

Staza Drugog maratona iznosila je 46,7 km, sa startom i ciljem ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije. Te godine se po prvi put prijavilo nekoliko maratonaca iz drugih država.

Treći po redu Beogradski maraton, održan 1990. godine bio je prvi na kome je staza imala pravu maratonsku dužinu od 42 kilometra i 195 metara. Tada je postao i član AIMS-a. Učestvovali su takmičari iz petnaestak zemalja,a pobjednici su bili Kenijac Džozef Nzau sa vremenom od 2 sata, 19 minuta i 32 sekunde i Jugoslovenka Suzana Ćirić sa vremenom od 2 sata, 45 minuta i 9 sekundi. Tada su uz maratonsku trku u program uvršteni i polumaraton i „Trka zadovoljstva“ na 5 kilometara.

Prošle godine je prvi put promijenjena trasa maratona, koja sada uključuje i Most na Adi, a ovu trku je obilježilo i prisustvo legendi svjetske atletike i sporta, nekadašnjih promotera Beogradskog maratona: Havijera Sotomajora, svjetskog rekordera u skoku u vis, Majka Pauela, svjetskog rekordera u skoku u dalj, Kevina Janga, svjetskog rekordera na 400m s preponama, Galinu Čistjakovu, svjetsku rekorderku u skoku u dalj, Lase Virena, četvorostrukog olimpijskog šampiona, Rozu Motu, najbolju maratonku u istoriji, Boba Bimona, olimpijskog rekordera u skoku u dalj i Stefana Baldina, olimpijskog šampiona u maratonu.

Osim rekordnog broja učesnika, organizatori, naravno, očekuju i obaranje rekorda staze. Kada je maraton u pitanju rekord je 2006. godine postavio Kenijac Jafet Kosgei – 2:10:54, a u ženskoj konkurenciji Kristina Pomaku iz Rumunije, 2001. godine istrčala je beogradskih 42,2 km za 2:29:44.

Na polumaratonskoj trci, ponovo je Kenijac taj koji drži rekord – Vili Kariku Mvangi 2008. godine, 21,1 km je istrčao za 1:02:51, a kod žena domaća takmičarka Olivera Jevtić 2008. godine je oborila svoj prethodni rekord i istrčala polumaraton u vremenu 1:11:41.

Ukoliko želite da budete dio ove velike trkačke manifestacije, za jednu od trka se možete prijaviti OVDJE, a utiske sa staze i propratna dešavanja čitajte na našem portalu nakon 21. aprila.

Vaši komentari

Banner