Da li trebate prestati cugati tokom priprema za trku?

Nije tajna da su trkači, posebno rekreativci, ljubitelji dobre kapljice. Čak su i neka istraživanja potvrdila vezu između fizičke aktivnosti i povećanog unosa alkohola, kao i to da trening motiviše ljude da popiju koju više.

3314
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Bilo da je piće nagrada koju ste zaslužili poslije gomile pretrčanih kilometara, ili je običaj vaše trkačke ekipe da se nakon treninga ili trke okupite i proslavite uz pivo – alkohol i trčanje često idu ruku pod ruku.

Ipak, niko nije imun na posljedice opijanja  – od dehidracije do mamurluka. Bilo da se pripremate da popravite vrijeme na 5K na lokalnoj trci ili za neki maraton, da li bi trebalo da se na neko vrijeme držite podalje od flaše?

Cuga: Dobar, loš ili zao trening partner?

Čak i iskusniji trkači imaju običaj da “drmnu” po jednu pred trku. Christopher Baker, trostruki Ironman finišer, ultraš i certifikovani trener, kaže da ima običaj da veče pred trku popije jedno do dva piva, što mu pomogne da se opusti i lakše zaspi.

Ukoliko imate takvu naviku, to i nije tako strašno. Jedno piće veče pred trku neće uticati na rezultat, pogotovo ako ste navikli na alkohol.

Međutim, alkohol odmah nakon trke nije baš dobra ideja, jer će to da ometa proces oporavka, naročito kod dugoprugaša.

Alkohol je toksičan, utiče na imunitet, hormone, mišiće i nerve.

Evo još nekoliko negativnih efekata:

1. Nivo šećera u krvi

Opijanje noć prije trke vodi hipoglikemiji, ili niskom nivou šećera u krvi. Zbog toga vam se jede slatko i ugljeni hidrati kada ste mamurni. Sve to vodi i padu energije, što nije dobro kada je u pitanju duže trčanje.

2. Utiče na srce

Ukoliko imate intenzivan trening ili trku nakon opijanja, to će vjerovatno dovesti do poremećaja srčanog ritma, što neće samo uticati na rezultat, već i na zdravlje.

3. Poremećaj spavanja

Vjerovatno već znate da je spavanje veoma bitan faktor zdravlja i kondicije trkača. Opijanje remeti ritam sna, narušava mu kvalitet i skraćuje ga.

4. Dodaje kilograme

Ukoliko imate običaj da cugate tokom pripremnog perioda, računajte na dodatne kalorije (koje nemaju nikakve nutritivne vrijednosti), a višak kilograma će sasvim sigurno dovesti do lošijeg rezultata.

5. Dodatni stres za tijelo

Ne zaboravimo mozak. Zahtjevne trke, kao što je maraton, su stres za mozak, a alkohol to pojačava.

6. Mamurluk

Na kraju ono očigledno: što više pijete, jači je mamurluk. Alkohol dovodi do dehidracije, grčeva u stomaku i sveukupne slabosti – to su sve simptomi koje želite izbjeći prije dužeg trčanja, a pogotovo na trci.

Plan igre

Pa, da li treba da izbacite pivo ili vino iz svoje ishrane tokom priprema? Mišljenje eksperata je podijeljeno.

Slažu se da je ključ u umjerenosti. Za žene je to jedno piće dnevno, a za muškarce dva.

Neposredno prije trke, bez alkohola! U suštini najbolje bi bilo da apstinirate cijelu sedmicu pred trku.

Donja granica

Sve u svemu, tokom priprema ne bi trebalo da pretjerujete, da se obeznanjujete od alkohola, i svakako da ga izbjegavate noć pred trku.

A što se tiče piva poslije trke – prvo se hidrirajte, a onda slavite. I ograničite se na dva pića, u suprotnom, oporavak će biti mnogo teži.

Vaši komentari

Banner