“HOW TO RUN” KONFERENCIJA: U Mostaru predavači od kojih se ima šta naučiti

Ovogodišnje izdanje Mostarskog polumaratona je kao novinu imalo proširenu dimenziju kompletne manifestacije upakovane u Mostar Run Weekend.

1605

Video: Dražen Filipović

Tako je prvi dan, petak, osim podizanja brojeva u Mepas Mallu, bio rezervisan za jako zanimljiva predavanja, u sklopu “How to Run” konferencije, a koja vam prenosimo u prilogu, uz odobrenje organizatora i samih predavača.

Za one koji se treningu žele posvetiti studioznije tu je vrlo zanimljiva metodologija trenera iz Hrvatske, Slavka Petrovića, koji je objasnio kako to on priprema svoje atletičare. Petrović je inače hrvatski rekorder na 10.000m sa 28:24. Bio je trener najbolje hrvatske maratonke Lise Nemec, a danas vodi Mateu Parlov, hrvatsku rekorderku na 3.000m koja polako prelazi na duge pruge i cilj joj je olimpijska norma u maratonu (svoju prvu trku na 42,2km će trčati u Linzu 15. aprila).

O tome kako što bezbolnije početi se baviti ovim sportom puno toga korisnog je izložio dr. Pavao Vlahek, jer je navikavanje tijela na veliku kilometražu dugotrajan proces, često prožet problemima sa povredama. Kako ih što bolje prevenirati, priča doktor koji je trkač, maratonac, finišer dvostruke Ironman dužine i koautor (sa Ladislavom Havašem) knjige Abeceda trčanja.

O zdravoj ishrani generalno, a posebno za sportiste, pričao je Goran Radovanić, bivši fudbaler splitskog Hajduka koji posljednjih petnaest godina istražuje uticaje ishrane, a autor je i knjige Tajna zdravlja.

O ulozi medija u rekreativnom sportu je pričao Neven Miladin iz magazina Trčanje, a o važnosti rekreacije za opšte zdravlje Franjo Lovrić.

Vaši komentari

Banner