DODANI ŠEĆERI: Neprijatelji zdravlja i treninga

Koji god bio razlog vašeg bavljenja trčanjem svejedno bi bilo poželjno da obratite pažnju na prehranu, a posebno oni koji trče da reguliraju tjelesnu težinu i drže svoje zdravstveno stanje na kvalitetnijem nivou.

1941
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Izuzetno je važno obratiti pažnju na modernu pošast – dodane šećere.

Odmah da raščistimo na početku: apsolutno nema ničega lošeg u povremenom – u granicama normalnoga, konzumiranju slatkiša. Bavimo se rekreativnim trčanjem i nipošto ne moramo imati rigorozan način prehrane i ovaj najljepši hobi ili kako god ga nazivali pretvarati u nešto što nas tlači.

Ovdje bih se prisjetio jedne zanimljive situacije na jednoj društvenoj mreži gdje je jedan kolega koji se bavi rekreativnim trčanjem, a profesor je tjelesnog odgoja i trener u nogometnoj akademiji, objavio zanimljiv recept za zdrav obrok koji se sastojao od patlidžana i još nekog povrća. Ispod toga u komentar je dobio odgovor jednog rekreativca: „Ja da mogu to jesti, ne bih trčao. Trčim da mogu svašta jesti!“.

Iako je, kako smo spomenuli, umjerenost u svemu najbolja vodilja ipak ne bi bilo loše obratiti pažnju na proizvode koji su puni dodanih šećera, a ima ih jako puno oko nas. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a u petogodišnjem istraživanju došlo je do podataka da njihovi građani unesu svaki dan mnogo više iznad preporučene doze dodanih šećera (prosječan Amerikanac unese najmanje 270 kalorija), a za svaku osobu preporučuje se dnevni unos spomenutih šećera ne veći od 10% sveukupnih kalorija. To znači da ako unosite dnevno 2000 kalorija, unos dodanih šećera ne bi trebao iznositi preko 200 kalorija. A nažalost imamo ih u velikom postotku proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Ne konzumirajte tek tako sve što vam dođe pod ruku.

Iako se čini napornim čitati nutritivne vrijednosti na naljepnicama proizvoda koje konzumiramo, ali bi trebali. Itekako ćete se iznenaditi kada malo „prostudirate“ šta se sve nalazi u vašem omiljenom proizvodu i koliko ima dodanih šećera. Za najjednostavniji primjer možemo uzeti žitarice koje koristimo za doručak, a velika većina njih sadrži u manjoj ili većoj mjeri dodanih šećera pa uz njih i med koji koristimo kao zaslađivač, osim ako nije od provjerenog proizvođača. Umjesto toga možete uzeti obični jogurt bez dodanih šećera i sa svježim voćem i orašastim plodovima uz dodatak cimeta napraviti zdraviji doručak.

Dakle, iznimno je važno u što većoj mogućoj mjeri zamijeniti namirnice sa dodanim šećerom za one sa prirodnim šećerom. Tim potezom dobivamo i bonus jer hrana bogata prirodnim šećerima sadrži i vlakna i bjelančevine, kalcij i vitamine itd.

Neke od namirnica koje svakodnevno koristimo, a sadrže dodane šećere: gazirana i negazirana pića, neke vrste kruha i dvopeka, konzervirano povrće, gotove juhe, gotovi umaci, voćni jogurt, mliječni deserti, kečap, majoneza, senf itd.

Benefiti vođenja računa o ovome mogu biti vrlo brzo vidljivi kroz reduciranje tjelesne težine i vitkije linije. Zatim, obuzdavanju žudnje za slatkišima, jer namirnice sa dodanim šećerima podstiču naviranje dopamina što rezultira konstantnom željom za slatkišima. Također, imat ćete i više energije ukoliko zamijenite proizvode koji samo trenutno podižu energiju sa recimo sporo probavljivim proteinima, vaša energija će biti uravnotežena tokom većeg dijela dana.

I na kraju ne treba zanemariti brojna istraživanja sa kojima nas bombardiraju svakodnevno mnogi instituti, a koji upozoravaju da prekomjeran unos ovih šećera povećava rizik od raznih oboljenja i to prije svega dijabetesa i srčanih oboljenja.

Vrijedi se malo potruditi!

_________________________________________________

Proizvod – broj kalorija dodanog šećera

kašika kečapa – 12 kalorija

šalica žitarica – 48 kalorija

porcija voćnog jogurta – 72 kalorije

red čokolade – 74 kalorije

boca sportskog napitka – 122 kalorije

limenka gaziranog pića – 126 kalorija

Komad čokoladne torte – 196 kalorija

Vaši komentari

Banner