ULTRA REPREZENTACIJA BiH: Nakon SP-a slijede novi izazovi, formira se i ženski tim

U subotu je u Svetom Martinu na Muri (Hrvatska) održano 30. po redu Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara koje je bilo treće takmičenje za našu nedavno oformljenu reprezentaciju u ultramaratonskom trčanju.

2094
Banner
Banner
Banner

Piše: Nicolae Golea

Prvi nastup je bio u Belfastu (Sjeverna Irska, 1. 7. 2017.) na SP-u na 24 sata (trčao je sam Mirsad Abdaković), potom na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju (12.5.2018., Španija), te na Europskom prvenstvu u trčanju na 24 sata (27.5.2018., Rumunija).

Sve je započelo prošle godine nakon što je Atletski savez Bosne i Hercegovine postao članica Međunarodnog saveza ultramaratonaca (IAU – International Association od Ultrarunners), bh. ultramaratonci (koji nemaju svoj ultra savez) su preko ASBiH dobili mogućnost učestvovati na velikim takmičenjima. Cijelu stvar je izgurao do kraja Mirsad Abdaković koji je i vođa reprezentacije koja nedugo nakon formiranja ulazi u ritam i prvi rezultati se već prepoznaju.

Za takmičenje održano prošle subote izabran je tim naših ultramaratonaca koji je u ovom trenutku bio najbolje spreman da odgovori velikom takmičenju izuzev Mirze Nalića koji je morao zbog ozljede ovu akciju propustiti, a bio bi veliko pojačanje za naš tim i zasigurno bi uz njega zauzeli bolju poziciju. Na dosta zahtjevnoj stazi u Svetom Martinu na Muri za BiH nastupili su: Mirsad Abdaković, Mladen Stevanović, Nermin Okanović, Jasmin Pajević, Zdravko Barić, Rasim Junuzović, Sadet Čaušević te Dražen i Dalibor Jovičić. Reprezentacija je na koncu ostvarila plasman na 19. poziciju od 38 koliko je sveukupno nastupilo, zlatna sredina, rekli bismo. Za Moje trčanje – www.trcanje.net iznio je svoje viđenje ove protekle reprezentativne akcije Mirsad Abdaković, vođa nacionalnog tima:

– Zadovoljan sam mada znam da možemo svi još bolje rezultate ostvariti. Staza je bila puno zahtjevna, valovita, tako da moramo biti zadovoljni. Bilo je mnogo odustajanja. Sadet Čaušević se već neko vrijeme bori sa ozljedom i, mada smo se svi nadali da je uspio sanirati i da će uspješno završiti trku, na žalost je morao odustati nakon nekih 40 km. Dalibor Jovičić je odustao nakon 60 km jer je imao jake bolove. Mladen je odradio odlično i postavio novi bh. rekord.

Mirsad Abdaković, Mladen Stevanović i Nermin Okanović

Mladen Stevanović vlasnik je novog bh. rekorda na 100km koji iznosi 7:22:11, a kako je rečeno ostvaren je na dosta zahtjevnoj stazi gdje je, kako pokazuje zapis njegovog sata, sakupio 917 metara uspona.

– Trku sam podijelio nekako u glavi na četvrtine i imao sam plan prvih 25 km trčati prilično rezervisano, sljedećih 25 km ubrzati pa od 50-75 km ne padati puno, i onda posljednjih 25 km šta bude. Prva polovina je išla po planu, međutim, od tada kreće bolje od očekivanog. Uspijevam održati tempo i u trenucima kada već organizam ‘vrišti’, dodatno se motivisati i pokazati neku vrstu ‘karaktera’ i zrelosti za ovakve trke i izdržati do kraja. Hvala svima na podršci, ne samo na ovoj ‘avanturi’ od 100km, nego što ste me svih ovih godina bodrili i hrabrili da istrajem u sportu i budem sve bolji. Zahvalio bih se kolegama iz reprezentacije kao i hrvatskim reprezentativcima, bio je ovo jedan odličan vikend, rekao je naš novi rekorder Mladen Stevanović.

Cijela naša ekipa je na koncu zadovoljna i posebno ističu zadovoljstvo pojavljivanjem na jednom ovakvom takmičenju gdje su boravili sa svjetskom ultraškom elitom.

– Fenomenalan je osjećaj upoznati, družiti se i trčati sa najboljim ultramaratoncima svijeta, govori Abdaković i na pitanje o sljedećim akcijama dodaje:

– Plan je sastaviti ekipu za Svjetsko prvenstvo na 50 km (1.9.2019. Rumunija), zatim u planu je već i sljedeće Svjetsko prvenstvo na 100 km (septembar 2020., Holandija) kao i za Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24h sljedeće godine koje bi trebalo biti u Italiji ili Francuskoj.

Ovoga puta nismo imali žensku selekciju i izostao je nastup naših ultrašica što je također jedan od sljedećih zadataka za Abdakovića kao i općenito podsticanje novih trkača kako bi reprezentativna selekcija bila kvalitetnija. Tu je već i spomenuti Mirza Nalić, ultramaratonac koji živi i radi u Švedskoj, ali je iskazao želju da nastupa za našu reprezentaciju i da se nije ozljeda ispriječila upisao bi proteklog vikenda debi. Nalić drži bh. rekord na 50 km – 3:10:07, a ima u nogama maraton 2:29:06 i biće veliko pojačanje na sljedećim takmičenjima.

– Želja nam je da što više trkača motivišemo da se odluče za ultra distance tako da napravimo još kvalitetniju reprezentaciju. Volio bih da se i dame odluče da nam se pridruže. Razgovarao sam već sa par ozbiljnijih i potencijalnih ultrašica i nadam se da ćemo uskoro imati i žene u timu, kaže Abdaković koji se okreće selekciji i sastavljanju reprezentativnog tima za Svjetsko prvenstvo u trail trčanju koje se ima održati u junu naredne godine u Portugalu, a planira ekipu sastaviti do kraja godine kako bi imali dovoljno vremena za sve pripreme.

Vaši komentari

Banner