12. SARAJEVSKI POLUMARATON: Najbolje izdanje manifestacije upotpunjeno rekordno naraslom bh. trkačkom zajednicom

Po dojmovima većine učesnika 12. po redu Sarajevskog polumaratona, bilo je to i najbolje organizovano izdanje ove tradicionalne trkačke manifestacije.

3379
Foto: Dražen Filipović
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Detalji koji su eventualno “štekali” i zasmetali kao greške trkačima su otklonjeni kroz dvanaesto izdanje po čemu je evidentan osjećaj organizatora da opipa bilo učesnika, a očita, i za pohvalu, namjera da kompletan događaj učini što boljim.

Okrepa i volonteri

Okrepnim stanicama, uz Mrkva Recovery Station u cilju, se nema šta zamjeriti,

3.000

Sarajevo je ugostilo blizu 3.000 učesnika

pogotovo volonterima koji su tamo snadbjevali trkače. Kad smo kod njih, ono što sam primijetio na novim trkama je nedostatak osjećaja neistreniranih volontera da usmjere trkače na stazu tamo gdje su račvanja i gdje je to jako važno. U Sarajevu nisi mogao primijetiti “zaspalog” volontera, sa zviždaljkama su itekako skretali pažnju na sebe, a onda i ukazivali na ispravni smjer.

Rezultati i pojas za trčanje

Prethodnih godina je bilo problema sa čipovima i rezultatima, a tu je evidentno

54

Od ukupnog broja učesnika rekordnih 54 posto njih je bilo iz BiH, a što je očit pokazatelj nezaustavljivog rasta trkačke zajednice

napravljeno više jer su trkačima zabilježena četiri prolaza i konačno vrijeme. Vrijedi spomenuti i iznenađenje u startnom paketu, jer osim uobičajenih sadržaja, učesnici su dobili pojas za trčanje, korisno rješenje za kačenje takmičarskog broja i gelova/energetskih čokoladica, a kakve ipak niste navikli često dobivati na trkama. Vjerujem da će mnogima poslužiti na budućim utrkivanjima. Manifestacija je imala i sve ostale popratne sadržaje kao pasta party, pa trkački “pre-race” party, besplatne turističke ture i after party.

Jak takmičarski dio

Samu trku je na viši nivo u takmičarskom smislu podiglo to što je u sklopu 12. Sarajevskog polumaratona održano Balkansko prvenstvo i državno prvenstvo BiH u polumaratonu. Tako smo imali priliku vidjeti veliki broj profesionalnih atletičara i odličnih rezultata na stazi. Naravno da je apsolutni pobjednik opet bio Kenijac.

Kako evidentno raste trkački trend u našoj zemlji, logično je da raste i broj trkača

1.400

Oko 1.400 noćenja u Sarajevu je privukao Sa Half, a što je od nesumnjivog značaja i za lokalnu ekonomiju.

u Sarajevu jer će to uvijek biti jedna od najatraktivnijih trka kod nas (Sarajevo je samo po sebi zanimljivo). Tako je i ovoga puta zabilježen rekordan broj trkača, po navodima iz redova organizatora blizu 3.000 učesnika na tri trke (polumaraton, štafetni polumaraton i Fun Run) i to iz 45 zemalja svijeta. Koliko je bh. trkačka zajednica narasla možda najbolje ukazuje i znatno uvećan interes medija jer ih nikad više nije izvijestilo sa neke domaće trke. Osim regije i bližih europskih zemalja, u Sarajevu su učestvovali i trkači iz npr. Velike Britanije, Švedske, SAD-a, Čilea, Egipta pa čak i Japana.

Svi ti trkači ovog puta su mogli iz Sarajeva otići i jako zadovoljni jer je manifestacija potpuno opravdala očekivanja. Biće dovoljan i kontinuitet istog nivoa organizacije da zadrži mjesto u samom vrhu najboljih trka regije.

Najbolji od najboljih

Više o ukupnim rezultatima smo pisali OVDJE. Ali vrijedi spomenuti još jednom da je ukupni pobjednik Stanley Kipruto (Kenija), da su balkanski prvaci Aykut Tasdemir (Turska) i Olivera Jevtić (Srbija), a prvaci BiH u polumaratonu Srđan Samardžić i Lucia Kimani. Vrijedi još izdvojiti uspjeh tandema Srđan Samardžić – Alija Imamović koji su osvojili ekipno drugo mjesto za BiH na Balkanskom prvenstvu.

AK Bosna najbolja u štafeti

Najbolji tim G-Drive štafetnog polumaratona je bio AK Bosna sa Kostom Šumarom, Berinom Mušanovićem i Urošem Gutićem koji su zajedno polumaraton završili za 1:17:11.

Ćuković i Zrnić najbolji na Fun Runu

Najbolja tri u Novo Nordisk Fun Run trci (4km) u muškoj konkurenciji su bili: 1. Stefan Ćuković, 2. Uroš Gutić, 3. Davor Vidović, a u ženskoj konkurenciji: 1. Selma Zrnić, 2. Alma Hrnjić, 3. Džejla Turković.

Vaši komentari

Banner