NIN – ZADAR: Brdovito – buroviti polumaraton

Kad se planira naredna trkačka sezona, uvijek su tu trke koje bi voljeli da trčite, koje ćete trčati, ali i one koje nekako „ulete“ u ovaj plan.

3128
Banner

Piše: Selma Brčić

Negdje na trećini godine, vidjela sam event za polumaraton Nin – Zadar, pa ga uvrstim u svoj kalendar.

Po završetku jednog polumaratona dobijam poziv od ekipe/organizatora polumaratona Nin – Zadar, da budem predstavnik svog kluba (NGO Marathon Sarajevo) i svoje zemlje na njihovom polumaratonu. Ova ponuda se, naravno, ne odbija.

Historijat

Ove godine (16. novembra) se po prvi put održao polumaraton Nin – Zadar. Iako je prvi put organizovana polumaratonska dužina, atletski športski klub Zadar već 35 godina organizira trku na relaciji Nin – Zadar, pod imenom „Mali maraton“, u dužini od 17,5km. Prvi put ova trka je održana 30.10.1983. godine, sa 42 trkača, podijeljenih u 5 starosnih karegorija, i bez prekida je održavana do dana današnjeg. Ove godine su se odvažili i na skoro istoj dionici napravili natjecateljsku trku, tj. polumaraton. Pored polumaratonske discipline, organizovali su i tri trke za građane i to: Zadarska petica, za djecu Zadarska trica i Zadarska dvica (ali nažalost zbog iznenadnih građevinskih radova trke za djecu morale su se otkazati).

Staza

Polumaraton je održan u subotu (17.11.2018.). Start polumaratona bio je u gradu Ninu, a cilj u Zadru. Trkači su do Nina imali obezbijeđen prevoz. Trka starta u 11h,

Autorica teksta je ovim polumaratonom upisala svoj ukupno dvadeseti istrčani, čime je i završila ovu trkačku sezonu.

kod spomenika kneza Branimira. Kako je Nin mali grad, vrlo brzo smo se našli na magistralnom putu. Al ipak trkači su trčali trotoarom i biciklističkom stazom (paralelno sa putničkim saobraćajem). Prvih 4km nailazimo na nekoliko blažih uzbrdica, dok se na 7. kilometru javlja malo jača uzbrdica, poslije koje ponovo imamo nekoliko blažih. Oko 12. kilometra ulazimo u Zadar, i prolazimo stambenim dijelom grada. Posljednja trećina staze je uz obalu mora. Najljepše je trčati uz more, u to nema sumnje. Ali ovaj put vremenske prilike nisu nam bile „na ruku“. Bura je u intervalima udarala direktno u lice. Ali opet ništa toliko strašno.

Cilj trke bio je malo niže „Q bara“. Po ulasku trkača u cilj, komentator čita startni broj, zemlju iz koje dolazi takmičar, klub koji predstavlja, te ukoliko zna neku zanimljivu informaciju o takmičaru (vazano za maraton, neku trku, zanimanje i sl.).

Od predstavnika iz Bosne i Hercegovine bili su: NGO Marathon Sarajevo, AK Novi Grad Sarajevo, Banja Luka Running Club, te AK Plus Tomislavgrad. Prvo mjesto zauzeo je Srđan Samardžić, BLRC (1:13:23), treće Božidar Vujić, BLRC (1:16:41). Ivana Perlain-Uzunović, AK Novi Grad Sarajevo, je bila najbrža veteranka (1:40:20). Ukupan broj trkača koji su završili utrku je oko 350.

Selma Brčić i Ivana Perlain-Uzunović

Vaši komentari

Banner