NAJBRŽI BH. FIZIOTERAPEUT: Znate li da vaše potkoljenice ukazuju na ostale slabosti?

Bolne potkoljenice problem su većine trkača i najčešće razlog traženja pomoći preko googlea.

5950
Banner

Potkoljenice su anatomski vrlo složene građe, samim tim i njihova funkcija je kompleksna.

Muskulaturu čini velika grupa malih, vrlo zaposlenih mišića. Zbog svoje pozicije i funkcije u kretanju izloženi su utjecajima ostalih segmenata tijela.

Bolne potkoljenice

Jaka, oštra bol ograničava kretanje i ako se ne riješi uzrok nastajanja boli, prelazi u hroničnu. Mnogo trkača živi sa tim problemom.

Začarani krug: trening, bol, pauza. Rezultati izostaju!

Navešću tri najčešća uzroka nastajanja boli, a ima ih više. Opet su se tu našli gluteusi, skočni zglobovi i loša tehnika trčanja.

Inaktivni gluteusi izlažu mišiće potkoljenice prekomijernom radu.

Npr. trčanje uz brdo. Taj trening je sam po sebi naporan. Ako glutealna muskulatura nije dovoljno jaka da iznese teret trčanja uz brdo, napor se prenosi na stopala i mišiće potkoljenice. Mišići potkoljenice po građi i funkciji ne mogu izdržati dodatni napor i dolaze u stanje “over work”. Posljedice su jaka bol pri svakoj idućoj aktivnosti, a u težim stanjima bol je prisutna i u fazi mirovanja.

Zbog smanjenog obima pokreta u skočnom zglobu rizik povrede mišića potkoljenice je velik. Najčešće strada mišić peroneus longus et brevi. Jedna od najtežih povreda trkača. U ovom stanju bol je jaka i širi se na cijelu potkoljenicu. Oštra bol na dodir sa vanjske strane donjeg dijela potkoljenice.

Loša tehnika trčanja, tj. nepravilan oslonac na stopalo, npr. trčanje na prstima, može aktivirati bol u potkoljenicama.

Kompresivne čarape i ulošci u tenama su pomagala i nisu rješenje problema.

Potrebno je odvojiti vrijeme za vježbe korekcije, aktivaciju i mobilnosti tijela kako bi prevenirali povrede potkoljenica.

NASTAVAK: NAJBRŽI BH. FIZIOTERAPEUT: Strah od vraćanja iste povrede

Vaši komentari

Banner