DR. MARKOTIĆ I TRKAČKE POVREDE: Plantarni fascitis, bol na prvi jutarnji korak

Plantarna fascija je ravna površina vezivnog tkiva koja ide od petne kosti do baze prstiju (dijeli se u pet odjeljaka, za svaki prst).

6143
Banner
Banner
Banner

Glavna uloga jeste podupiranje svoda stopala i pomoć pri odvajanju prstiju od podloge pri hodu ili trčanju.

Uzroci

Ponavljano i dugotrajno naprezanje i istezanje stopala kod trčanja, može dovesti do malih puknuća vezivnih niti, što uzrokuje upalu i bol. Ova bolest najčešće pogađa trkače koji previše trče po neravnom terenu ili hodaju u neadekvatnoj obući. Rizik se povećava kroz sljedeće faktore: nošenje obuće s neadekvatnom potporom za stopalo, greške u treningu i nagla promjena intenziteta treninga, udubljeno stopalo (pes cavus), valgus položaj stopala, pojačana napetost Ahilove tetive (tetiva koja se nalazi na stražnjoj strani potkoljenice i veže se na petnu kost), često nošenje visokih peta, pretilost, stajanje na nogama više sati.

Simptomi

Plantarni fascitis je stanje karakterizirano bolom koji se pogoršava kad napravite prvih par koraka ujutro ili nakon što ste duže vremena sjedili. Većina pacijenata osjeti bol u donjem dijelu stopala i dorzalno, dok manji broj osjeti bol u srednjem dijelu stopala. Bol se s vremenom pogoršava i većina pacijenata osjeti jaku bol. Plantarni fascitis obično zahvaća samo jedno stopalo, izrazito rijetko oba stopala. Bol se obično pogoršava ujutro, kad se tek ustajete iz kreveta.

Radiološki nalaz

Ultrazvučni nalaz pokazuje znake zadebljanja i edema kao i znake pojačane vaskularizacije u akutnoj fazi. Magnetna rezonanca daje nam slične podatke kao i uzv i nije nužna u obradi ovih pacijenata.

Oporavak

Ovo stanje može vas udaljiti od trčanja neko vrijeme, a u ekstremnim slučajevima može i okončati karijeru profesionalnog trkača. Obično je stanje koje se razriješi s vremenom, bez značajne terapije, iako postoji bezbroj članaka o pacijentima koji su potrošili znatne količine novca na razne tretmane. Potrebno je najčešće prestati s trčanjem jedno vrijeme, ali ima dosta načina da se ubrza povratak i oporavak:

 – Foot ‘writing’ – Pokret iz gležnja s ekstenzijom palca i pisanjem slova po podlozi;

 – Towel grabbing  – Uhvatiti ručnik prstima pa ga vući po ravnoj podlozi, prakticirati 2 minute dnevno;

 – Istezanje listova 60 sekundi, 6 puta dnevno, uz zid s prstima u ekstenziji (dorzalnoj fleksiji);

 – Ne hodati bos

Nositi udobnu obuću koliko god je vremenski moguće. Nositi ortopedski uložak koji podupire petu. Istezati palac koliko je moguće tijekom dana. Ledirati petu 10 minuta nakon što ste duže vremena proveli u aktivnosti. Valjati bocu zaleđene vode po ravnoj podlozi.

Prevencija

Ukoliko nikad niste imali problema s plantarnim fascitisom, prakticirati redovno bilo koje tri od prethodno navedenih vježbi u sekciji oporavka.

Vaši komentari

Banner