DR. MARKOTIĆ I TRKAČKE POVREDE: Tendinitis Ahilove tetive – uzroci, simptomi, dijagnostika, oporavak i prevencija

Ahilova tetiva je najdeblja i najjača tetiva u našem tijelu, spaja mišiće lista sa stražnjim dijelom petne kosti.

5189

Kad se odvajate od podloge, skoro sva sila koja se proizvodi prenosi se preko Ahilove tetive i ta sila može iznositi i do 3 puta tjelesne težine.

Što brže trčite to je sila opterećenja veća. Obzirom na prethodno navedeno, postoji sklonost ozljedama, posebno kod onih koji rade više treninga brzine, trče uzbrdo ili koriste doskok na prednji dio stopala. Ozljede Ahilove tetive čine 5-12 posto svih trkačkih ozljeda.

Uzroci

Uzroci mogu biti veća brzina trčanja ili su biomehaničke naravi. Sami mehanizam nastanka tendinitisa povezan je s ponavljanim pojačanim stresom koji se prenosi duž tetive. Slabi mišići lista, mali opseg pokreta gležnja i pretjerana pronacija su povezani s razvojem problema Ahilove tetive. Kombinacija ovih čimbenika i povećan volumen treninga obično rezultiraju oštećenjem tetive.

Simptomi

Bol koja se javlja nekih 2 do 5 cm iznad hvatišta tetive za petnu kost i koja je karakteristično vezana za aktivnost, pojavljuje se na početku, smanjuje tijekom, a povećava nakon provedene aktivnosti. Drugi karakteristični simptom jest pojava jutarnje boli i ukočenost u nožnom zglobu koja popušta nakon prvih nekoliko koraka od ustajanja iz kreveta. Ponekad, a posebno ako je ozljeda nastala naglo, trkači se žale na škripanje duž tetive.

Radiološka dijagnostika

Ultrazvučni nalaz daje obično sliku zadebljane, voluminozne i inhomogene tetive te su mogući znaci pojačane vaskularizacije okolnih tkiva u akutnoj fazi. Magnetna rezonanca daje bolji prikaz i omogućava razlikovanje tendinoze, parcijalne i kompletne rupture tetive (kronično izmijenjena tetiva sklona je rupturama).

Oporavak i prevencija

Dugo vremena, istraživači i liječnici su imali prijepore oko pokušaja da se pozabave čimbenicima kao što su čvrstoća lista, raspon kretanja nožnog zgloba i pronacija, pretpostavljajući da će se Ahilova tetiva sama izliječiti nakon što se ti čimbenici korigiraju. Nažalost, čini se da debele tetive tijela ne zacjeljuju tako brzo ili potpuno kako bismo mi željeli. Čini se da uzrok istog leži u kolagenim vlaknima koja se razlikuju između tankih i debelih tetivnih vlakana.

Iako možemo pretpostaviti kako trkači rade istezanje kako bi opustili svoje mišiće i povećali raspon pokreta gležnja, to često čini više štete nego koristi – agresivno povlačenje oštećenih vlakana tetive slično je povlačenju na oba kraja užeta. Umjesto istezanja bolje je pokušati “foam rolling” listova i koristiti tople obloge u razini mišića (ne zagrijavati samu tetivu!). Nositi obuću s višom petom dok se stanje ne popravi.

Prethodno navedeni oporavak preporučuje se kod tendinoze i tendinitisa, dok rupture zahtijevaju intervenciju ortopeda, a posebno kompletne rupture gdje je izgubljena funkcija i narušena pokretljivost nožnog zgloba i potkoljenice.

Vaši komentari

Banner