DR. MARKOTIĆ I TRKAČKE POVREDE: Prenaprezanjem do malih koštanih pukotina, stres fraktura

Stres frakture relativno su česta ozljeda zbog prenaprezanja, a više od 80% ih se javlja u nogama trkača.

6469

“One se javljaju kada mišići postanu umorni i ne mogu apsorbirati dodatni šok. Na kraju, umor mišića prenosi preopterećenje na kost uzrokujući sićušnu pukotinu koja se naziva prijelom stresa.”

Uzroci

Prijelomi stresa su uglavnom rezultat prevelikog, prebrzog napora, bez da tijelo ima dovoljno vremena da se prilagodi. Biološki čimbenici kao što su loša biomehanika ekstremiteta, niska razina tjelesne kondicije i neredovita menstruacija u žena također mogu predstavljati rizik.

Također se smatra da forma trčanja može utjecati na vjerojatnost prijeloma stresa u nekim slučajevima. “Čini se da postoji veza prijeloma stresa tibije kod trkača koji su imali duži korak i doskok na petu.”

Najčešći prijelomi stresa povezani su s tibijom”, prema Smithu. “Nakon toga slijede frakture metatarzalnih kostiju (male kosti stopala), fibule i femura. Prijelomi stresa mogu se pojaviti i u zdjelici trkača, iako je to mnogo rjeđe. ”

Simptomi

Naglo nastala bol u stopalu, potkoljenici, bedru ili zdjelici nije ona koja se treba zanemariti i pokušati prebroditi trčanjem.

Oporavak

Bol se može liječiti sredstvima protiv bolova kao što je paracetamol i lediranjem zahvaćenog područja.

“Najvažniji tretman je odmor”, prema Oliveru. “Pojedinci moraju imati potpuni odmor od aktivnosti koja je uzrokovala stres frakturu, i uključiti se u aktivnost bez boli tijekom šest do osam tjedana, što je vrijeme potrebno za liječenje većine stresnih fraktura.”

Ako se trčanje nastavi prerano, mogu se razviti veće frakture koje rezultiraju kroničnim problemima i promjenama u kostima.

Prevencija

“Moj najbolji savjet od svih bio bi da se sve promjene uvode postupno”, kaže Smith. “Napredno planiranje bilo kojeg programa treninga je sjajan način da se spriječe frakture stresa. Postavite sebi mini, 4-6 tjedni predprogram treninga, koji uključuje vrlo postupno povećanje kilometraže.

Mijenjanje površine na kojoj se krećete može također pomoći u sprječavanju fraktura stresa, kao i zamjene “oporavka“ s cross treningom, kao što je plivanje ili biciklizam”, dodaje Smith. “Ono što je najvažnije, prilikom planiranja programa treninga, budite realni s ciljevima udaljenosti i brzine”.

Prehrana također igra važnu ulogu u izbjegavanju prijeloma stresa.

Vaši komentari

Banner