OPREZNO SA NAPORNIM TRENINGOM: Veza imuno sistema i pravilne prehrane u sportu

Čak su i sportisti tokom zime izloženi prehladi i gripi. Posljedica toga je prestanak ili smanjenje obima treniranja određeno vrijeme. Kakva je veza imuno sistema i načina prehrana saznajte u nastavku.

1632

Pripremio: Dražen Filipović

Redovito bavljenje sportom je korisno za sveopće zdravlje, a osobito za naš imunološki sistem. Međutim vrlo naporni i iscrpljujući treninzi mogu suzbiti funkcioniranje imuno sistema i do nekoliko sati.

Pad šećera u krvi, istrošene rezerve ugljikohidrata u mišićima dovode do povećanja hormona stresa poput kortizola i upalnih procesa. Rezultat toga je suzbijanje imunološkog sistema poznat kao open window efekt. Tada je naše tijelo više podložno utjecaju patogena.

Stoga se preporučuje da za vrijeme i nakon treninga trkači konzumiraju sportska pića bogata ugljikohidratima da bi smanjili umor zbog treninga, ali i ostvarili bolje rezultate. Ovo je korisno i za imuno sistem jer uravnotežuje nivo šećera u krvi kao i zalihe glikogena.

Dovoljan unos nutrijenata nakon treninga pospješuje ubrzan oporavak tijela.

Unos vitamina

Rezultati istraživanja su pokazali kako unos ugljikohidrata, probiotika, vitamina D (ukoliko imate manjak istog), suplemenata sa vitaminom C te cinka prije napornih treninga ima pozitivan učinak na imuno sistem. Unos vitamina C nakon napornih treninga smanjuje mogućnost prehlade.

Prekomjerno korištenje suplementa sa vitaminom C i E se pokazalo kontraproduktivno. Preporučuje se dnevni unos po pet serviranja voća i povrća kao dostatna potreba tijela za vitaminima.

U slučaju manjka vitamina u organizmu potrebno se posavjetovati sa ljekarom.

Na kraju možemo zaključiti da za dobro funkcioniranje imuno sistema je najbitniji dostatan unos energije kroz uravnoteženu prehranu bogatu ugljikohidratima, proteinima, mastima, mineralima i vitaminima.

Deset savjeta za održavanje imuno sistema:

  1. Izbjegavajte kontakt sa bolesnicima, rukovanje i zatvorene prostore sa mnoštvom ljudi,
  2. Perite redovito ruke osobito prije jela, poželjna je i zimska vakcinacija protiv gripe,
  3. Najžešći način infekcije jest dodirivanje nosa i očiju,
  4. Izbjegavajte stresne situacije,
  5. Izbjegavajte pretreniranost i preduge treninge,
  6. Dovoljno spavajte, barem sedam sati u noći,
  7. Budite oprezni kod programa brzog mršavljenja jer je unos potrebne energije tada vrlo reduciran,
  8. Planirajte sedmicu relaksacije i adaptacije (u svake dvije do tri sedmice),
  9. Nemojte koristiti zajedničke boce za piće,
  10. Pazite da sluznica vašeg nosa nije presuha.

Vaši komentari

Banner