FRANJO LOVRIĆ: Mostarski polumaraton je izrastao u jedan od sportsko – rekreativnih brendova Grada Mostara

Mostarski polumaraton je prethodnih godina stalno rastao po broju trkača – učesnika, a jednako se očekuje i na njegovom četvrtom izdanju u subotu, 21. marta.

2895
Franjo Lovrić
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Po posljednjim poznatim brojkama organizatori očekuju oko 1.500 trkača na tri trke, i to iz 29 zemalja, na što su posebno ponosni.

Prethodno izdanje glavne trke (na 21.097,5m) je imalo 520 finišera, a u ovom trenutku Mostarci imaju preko 800 prijava za polumaraton. Osim toga na HT ERONET humanitarnoj trci je trenutno oko 300 prijava, a na Monte dječjoj trci oko 400.

Turistički sadržaji

Šta svi oni mogu očekivati kad su u pitanju novine u sklopu “Mostar Run Weekenda”, koji se održava pod sloganom “Trčanje bez diskriminacije”, pitali smo predsjednika organizacionog odbora trke, doc.dr.sc. Franju Lovrića sa studija Kineziologije na Sveučilištu u Mostaru.

– Osim sportskih, ove godine ćemo imati dosta turističkih sadržaja. Prvi put ćemo imati pasta party u cilju trke gdje će kuhari Podravke to pripremiti za sve natjecatelje. Svi

Zdravko Mišović iz Kule (Srbija) će biti voditelj programa u ciljnoj ravnini.

trkači će moći prisustvovati i demonstraciji skoka sa Starog Mosta poslije same utrke, odnosno od 14 sati. Grad Mostar će osigurati vodiče za obilazak grada. Trkači će dobiti e-mail i upute kako se prijaviti za turističku rutu kroz grad. Za sve trkače će biti otvoreni gradski muzeji. U večernjim satima će biti organiziran koncert ispred Kosače za koji je zadužena Mostar Rock School. Nakon koncerta, u večernjim satima u planu je after party u klubu Pablos (Kneza Branimira 11). Sve to je u sklopu startnog paketa. Kad se uzme još i Run konferencija, mislim da imamo jedan od najbogatijih startnih paketa u BiH, govori Franjo Lovrić.

Bh. trkačka zajednica

Kako Lovrić vidi razvoj bh. trkačke zajednice?

– Imamo jednu ekspanziju trka, ali mislim da bi na tako veliki broj trka trebao rasti i broj trkača. Mislim da sad tu postoji mali nesrazmjer jer je puno više trka u odnosu na broj trkača u BiH. Pozitivne stvari se dešavaju, ali trkačka zajednica dalje može rasti samo sa povećanjem broja trkača.

Vidljivi pomaci

Mostarskih 21,1km je dosad prijavilo nešto više od 800 trkača, ali prave i realne brojke učesnika ćemo znati tek kad završi trka.

– S obzirom na uvjete u kojima radimo i činjenicu da je ovo tek četvrta godina manifestacije, vidljivi su pomaci. Ove godine je taj pomak najvidljiviji zbog toga što imamo prijavljene trkače iz 29 zemalja svijeta. Imamo veliki broj trkača iz cijele regije, a posebno mi je drago da je sve više Mostaraca i trkača iz Hercegovine što je jedan veliki uspjeh Mostarskog polumaratona koji je centralna utrka u Hercegovini, kaže Lovrić.

Svaki trkač će dobiti poklon paket od Podravke

Kako raste broj učesnika, tako se širi i organizacioni tim koji ima sve zahtjevniji posao.

– Svake godine raste broj ljudi uključenih u organizaciju. Raste i podrška Grada Mostara

Trkače će u cilju opet dočekati Mostarske mažoretkinje, a u planu je da duž staze imaju i podršku muzičkih bendova.

tako da je naša manifestacija u pravom smislu manifestacija Grada Mostara, a na neki način i manifestacija Hercegovačko – neretvanske županije. Bez podrške grada, policijske uprave, ovaj se događaj ne bi mogao organizirati. Pored infrastrukturne podrške, finansijsku podršku u skladu sa svojim mogućnostima pruža i Sportski savez Grada Mostara. Smatramo da je ovih nekoliko godina Mostarski polumaraton izrastao u jedan od sportsko – rekreativnih brendova Grada Mostara i nadamo se da ćemo zajedničkim snagama iz godine u godinu rasti i da ćemo postati tradicionalna manifestacija od značaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu, zaključio je Franjo Lovrić.

Više informacija o samoj trci i načinu prijave (rok je do sutra, 5. 3.) možete čitati u tekstovima: LINK1, LINK2, LINK3.

Okrepne stanice

Mostarski polumaraton sarađuje sa velikim brojem udruga kao što su Udruga za Down sindrom ili Udruga Novi pogled (za žene oboljele od raka).

– Udruga Novi pogled će imati svoju okrepnu stanicu na trci. Ekipa iz Dubrovnika također, a zatim Biciklistički klub Mostar te Škola trčanja Sanus Motus. Svake godine nam dolaze trkači iz Ohrida sa kojima imamo partnersku suradnju. Tu su ekipe iz Splita i Sarajeva. Mislim da smo u malo vremena napravili čudo u povezivanju sa drugim trkačima.

Vaši komentari

Banner