RADIONICA PRVE POMOĆI, MOSTAR: 40 polaznika – sportaša u prvom izdanju

Udruga Sanus Motus u suradnji sa Studentskom sekcijom za hitnu medicinu Medicinskog fakulteta u Mostaru organizira radionicu Prve pomoći za sve članove udruge, ekipu Mostar Runners, kao i za sve zainteresirane rekreativne trkače koji mogu doći i sudjelovati.

1396
Banner

Ciljevi iste su podizanje svijesti o važnosti znanja iz pružanja prve pomoći, podizanje razine zdravstvene sigurnosti na treninzima, a možda najbitnije jeste podizanje razine zdravstvene sigurnosti na cestovnim trkačkim utrkama diljem Bosne i Hercegovine.

Udruga Sanus Motus je pokrenula cijeli niz aktivnosti u smjeru poboljšanja zdravstvene sigurnosti na utrkama: organizacija prethodno navedene radionice, organizacija zdravstvenog tima na utrci koja se uskoro održava po prvi put u sklopu Ljubuškog Outdoor Festivala, organizacija okrijepne stanice na Mostarskom polumaratonu koja će biti podržana i stručnim timom Studentske sekcije za hitnu medicinu MF Mostar, slanje prijedloga o načinu standardizacije i organizacije zdravstvenih timova na simpozij organizatora cestovnih utrka u BIH (Mostar 12/2019) te cijelim nizom članaka o pružanju prve pomoći koje je objavio portal Moje trčanje.

Obzirom na veliki interes u populaciji trkača, ali i unutar drugih sportskih kolektiva u Mostaru, sasvim sigurno da ćemo ove godine organizirati još jednu radionicu prve pomoći, a plan je istu održati svake iduće godine u razdoblju koje prethodi Mostarskom polumaratonu. Prva radionica je popunjena i ukupno broji 40 polaznika.

Plan i program prve radionice

Medicinski fakultet SUM, 10.3.2020. s početkom u 18 sati.

Teorijski dio: (trajanje cca 60 minuta)

Uvod u prvu pomoć; Pravila prve pomoći; Opći postupak na mjestu nesreće; Oprema i pribor za pružanje prve pomoći; Pozivanje hitne medicinske pomoći; Zbrinjavanje poremećaja i gubitka svijesti: —> kratkotrajni gubitak svijesti —> dugotrajni gubitak svijesti: sa i bez pulsa; Krvarenja: —> vanjsko (velike i male ozljede) —> unutarnje (kratko informativno); Ozljede kostiju:—>vanjski prijelom —>unutarnji prijelom; Strano tijelo; Opekline.

Naglonastupajuće bolesti (kratko, kako prepoznati tipične simptome dolje navedenih stanja i zbrinjavanje u okviru prve pomoći):

1. gušenje

2. srčani udar

3. moždani udar

4. hiper/hipoglikemija

5. epileptički napad

6. hipo/hipertermija 

Praktični dio: (trajanje cca 40 min)

1. vježba: zbrinjavanje dugotrajnog gubitka svijesti – bočni položaj i prva pomoć kod gušenja;

2. vježba: reanimacija na lutki, kratkotrajni gubitak svijesti;

3. vježba: zbrinjavanje obilnog krvarenja i autotransfuzijski položaj, manje rane, prijelomi.

Svi će proći vježbe

Teorijski dio će se održati u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta uz powerpoint prezentaciju koju će održati Matej Lovrić, instruktor i državni sudac prve pomoći HCK. Potom će sudionici radionice biti raspoređeni u 3 manje grupe za 3 gore spomenute vježbe. Praktične vježbe će se održavati u učionicama MEFMO. Svi sudionici će imati priliku proći sve 3 vježbe. Praktični dio će voditi članovi i edukatori prve pomoći SSHM koji će najprije demonstarirati određeni postupak prve pomoći, a potom će isti postupak uvježbavati sudionici radionice. Od opreme i rekvizita za pružanje PP-a koristit će se rukavice, zavoji, sterilne gaze i komprese, trokutaste marame, lutke za reanimaciju i sl.

Nadamo se kako ćemo svim navedenim aktivnostima dati primjer i ostalim sredinama koje razvijaju rekreativno trčanje i organiziraju utrke. Dojmove s tečaja, kao i planove za daljnji razvoj zdravstvene sigurnosti na utrkama u BIH moži ćete pročitati u sljedećim tjednima.

Vaši komentari

Banner