TJELESNA POSTURA: Loše držanje i bolovi u gornjem dijelu tijela

Iako bi se na prvu moglo tvrditi da je trčanje sport u kojem najviše koristite noge, poslije treninga dužine ponekad se jave bolovi u vratu i ramenima. Iako ima smisla da donji dio tijela podnese teret napornog treninga, duže kilometraže ostaviće danak i na gornjem dijelu.

3791
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Osjećaj nelagode u vratu i ramenima tokom ili poslije trčanja, znak je lošeg držanja tijela.

Svaki korak koji napravite tokom trčanja sa lošom posturom tijela, uzrokovaće napetost u vratu i ramenima koja će se pojačavati ponavljanjem koraka. Baš kao što imamo naviku da držimo loš položaj tijela sjedeći na poslu, to može postati problem i dok trčimo.

Pognuta glava i podignuta ramena

Najčešće greške koje dovode do nelagode u vratu i ramenima jesu nagnuta, glava ispružena prema van, pogrbljena ramena prema naprijed i uzdignuta prema ušima. Ako ste ikada pokušali da trčite malo više nego što vam je prijatno, vjerovatno se pojavila nelagoda u vratu i ramenima. Ponekad je trkači osjete u donjem dijelu leđa – ako trup i kukovi nisu u stanju da podrže neprekidno kretanje, vaša karlica se može okretati i završiti vršeći pritisak na donji dio leđa. Drugi primjećuju to u vratu i ramenima.

Nedostatak fleksibilnosti

Postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do ovakvog lošeg položaja, ali najvjerovatniji krivac je nedostatak fleksibilnosti u gornjem i srednjem dijelu kičme (koji se naziva torakalna kičma) i unutrašnjim rotatornim mišićima ramena. Čvrstoća u ovim oblastima će pojedinca povući do idealnog položaja za trčanje. Dobra vijest je da vam poboljšanje fleksibilnosti može pomoći da održavate pravilno držanje tijela tokom trčanja, i tako spriječi nastanak bolova u vratu i ramenima. Kako biste poboljšali fleksibilnost i oslobodili napetost u vratu i ramenima potrebno je da vježbate ovaj dio tijela bar tri puta sedmično nakon trčanja.

Izravnajte se

Kada krenete na trčanje, izvršite brzu provjeru držanja. Usredsredite se na to da ramena držite unazad i prema dole, dalje od ušiju, laktove stisnite prema rebrima i pustite da se ruke slobodno njišu dok se pesnice kreću prema naprijed. Zapamtite, vaše ruke treba da se koriste da uravnoteže korak, a ne da proizvode silu. Ako počnete da osjećate bilo šta u vratu ili ramenima, izvršite brzu provjeru tijela i izravnajte svoj položaj.

(Izvor: self.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakSO I SPORT: Koliki unos je preporučen?
Sljedeći članakIZGRADITE SVOJ PUT: Na početku nije med i mlijeko
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.