TRČANJE I PUŠENJE: Navika koja poništava dobrobiti treninga

Ponekad je dobro podsjetiti se na neke stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, ali ih ipak zaboravimo: pušenje se ne slaže sa redovnim treninzima trčanja. To je zato što ova loša navika poništava zdravstvene koristi trčanja.

3613
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Pluća, srce kao i mišići koji istovremeno puše i trče, trpe ozbiljne posljedice.

Francuska komisija za zdravstveno obrazovanje (CFES) od 2002. godine upozorava na neke od negativnih pojava uzrokovanih nikotinom:

– Ugljen-monoksid, koji se udiše tokom pušenja, izaziva hipoksiju, tj. nedostatak kiseonika.

– Nikotin uzrokuje porast srčane frekvencije i krvnog pritiska (čak i u mirovanju) – i kao posljedica toga, srce troši više kiseonika.

To dovodi do povećanog rizika od srčanog udara za sportiste koji intenzivno treniraju.

Što se tiče mišića, CFES kaže: „Mišićima, poput pluća i srca, potrebna je krv bogata kiseonikom da bi efikasno funkcionisali. Međutim, pušenje uzrokuje perifernu vazokonstrikciju (sužavanje krvnih sudova), što dovodi do toga da manje kiseonika stiže u mišiće.“ Uz sve to, nikotin povećava proizvodnju mliječne kiseline.

Pad VO2max

Studija koju je prije otprilike 15 godina sproveo američki univerzitet pokazala je da pušači troše u prosjeku 6% više energije tokom laganih vježbi. Uzimajući u obzir da se ova statistika mogla predvidjeti kada se uzme u obzir šteta koju pušenje može nanijeti nečijem VO2max, tj. maksimalnoj količini kiseonika koju tijelo koristi u jedinici vremena – izraženoj u litrima/minuti. Primijećeno je da pušenje direktno utiče na VO2max. Praktično, što više pušite, to je manji vaš kardiovaskularni kapacitet.

Ovo se direktno suprotstavlja samom cilju trčanja.

Pored zadovoljstva svakodnevnog bavljenja svojim sportom, trkači teže da znatno poboljšaju svoje zdravstvene rezerve. Cilj je živjeti duže, tačnije živjeti duže u dobrom zdravlju. Statistički podaci o zdravim godinama života (HLI), koji su dobili veći značaj od statistika o očekivanom životu, pokazuju da hronične bolesti postaju sve rasprostranjenije nakon 60. godine. Pušenje ostaje jedan od ključnih uzroka karcinoma i oštećenja kardiovaskularnih kapaciteta. Trčanje bez pušenja je zato jedno od najefikasnijih rješenja za starenje u dobrom zdravlju!

(Izvor: blog.decathlon.in)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakDUPLI PROGRAM: Da li ste za dva puta dnevno?
Sljedeći članakARL SARAJEVO: Sa trkom na 3.000m startala četvrta sezona
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.