OTKUCAJI TOKOM ZIMSKOG TRENINGA: Trebamo li ih ograničiti?

Zimski period za mnoge trkače predstavlja vrijeme priprema za proljetne trke. Sada se radi na izgradnji dobre trkačke baze, a nakon potpunog oporavka od prethodnih napornih treninga i trka.

3219
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Ranije ustaljeno pravilo je bilo da tokom zimskih treninga otkucaje srca držimo u nižim granicama. Današnji pogled na to je nešto fleksibilniji.

Osim trčanja, zimski sportovi poput skijanja mogu izazvati velike napore u kratkom periodu a da toga nismo ni svjesni. Dobro je stoga povremeno provjeriti otkucaje srca tokom ovih sportskih aktivnosti. Preporuka je da svi treninzi (bilo trčanje ili druge aktivnosti) budu u zonama 65–75% od maksimalnog broja otkucaja srca.

Primjerice ukoliko je vaš maksimalni broj otkucaja srca 170, osnovni bi bio u zoni od 110 do 130. Taj nivo se vrlo brzo postiže dok trčite. Međutim vrlo je lako upasti u zamku osjećaja da trčimo prelagano, te stoga naš trening nije produktivan. Ne zaboravimo glavnu zadaću zimskih treninga, a to je izgradnja kvalitetne baze za proljetne trke. Ovdje je pravilo da je vrijeme trajanja treninga važnije od brzine trčanja.

Danas se preporučuje i određeni stepen varijabilnosti, što znači da je ponekad potrebno uraditi naporniji i intenzivniji trening. Svakako ovdje je preporuka da intenzivne treninge prebacite u zatvoreni prostor kako bi smanjili nepotrebni stres na respiratorni sistem zbog niskih vanjskih temperatura.

Kombinacija različitih vježbi i trčanja je isto preporučljiva u prvim mjesecima nove trkačke sezone. Kao i uvijek treba dati tijelu dovoljno vremena za oporavak nakon intenzivnih treninga.

(Izvor: datasport)

Vaši komentari

Banner