UVODNI PROGRAM: Trčanje sa viškom kilograma

Ako imate višak kilograma i želite da trčite - da smršate ili samo da uživate – trebalo bi da znate odakle početi i kako postaviti realne ciljeve.

5564
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Statistički gledano, većina ljudi je nezadovoljna svojom težinom – iako to nije apsolutni pokazatelj zdravlja, a i stav društva o prihvaljivoj težini je često problematičan.

Ukoliko imate kilograme viška, a planirate da trčite, trebalo bi da se pridržavate nekih smjernica.

Trčanje je fizički zahtjevno. Svaki put kada noga udari o tlo, to čini snagom do tri puta većom od vaše tjelesne težine. Prije nego što krenete sa trčanjem, uložite u visokokvalitetne patike za trčanje i razgovarajte sa ljekarom.

Kako započeti?

Bez obzira da li već nešto trenirate (ili redovno hodate), ako ste novi u trčanju, morate početi polako. To može da zvuči frustrirajuće, ali postati trkač je, ironično, poput trčanja na maratonu – ako prebrzo krenete, povrijedićete se, izgoriti ili odustati.

Kako izgleda lagani početak? Pa, to je hodanje. Ne ležerno hodanje – već brzo hodanje, najmanje 30 minuta, neprekidno. Kada budete mogli brzo da hodate 30 minuta u kontinuitetu, vrijeme je da isprobate program trčanje/hodanje.

Šta je program trčanje/hodanje?

Treninzi u kojima se smjenjuju trčanje i hodanje obično izgledaju otprilike ovako:

– Brza šetnja 10 minuta za zagrijavanje

– Trčanje 1 minut

– Brza šetnja 2 minuta

– Trčanje 1 minut

– Brza šetnja 2 minuta

Pokušajte da odradite ovakav trening trajanja 15 do 20 minuta, obavezno završavajući petominutnom brzom šetnjom. Vremenom počnite da smanjujete vrijeme hodanja i povećavate vrijeme trčanja (npr. trčanje od dva do tri minuta, hodanje od jednog minuta) i tako dok ne trčite bez pauza 30 minuta.

Bitno je da napredujete polako.

Tokom sljedećih nekoliko nedelja obratite pažnju na svoje tijelo i zabilježite kako se osjećate. Ovo će vam pomoći da pratite svoj napredak i motivisaće vas da se poboljšavate.

Početi sa trčanjem može djelovati zastrašujuće, ali u stvarnosti nemate šta da izgubite, a sve možete da dobijete. Nije sramota pokušati nešto novo i donijeti odluku da budete bolji.

(Izvor: runkeeper.com)

Vaši komentari

Banner