POST – TRKAČKA DRHTAVICA: Kako potaknuti povratak na normalnu tjelesnu temperaturu?

Već pola sata poslije treninga neki od nas osjete drhtavicu na temperaturi koja prije trčanja nije predstavljala problem.

3373
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Posebno je izraženo u zimu, ali nije neobično da se desi i u drugim, toplijim periodima godine.

Konkretno kod mene izraženo poslije treninga sa većim intenzitetom ili velikih dužina, posebno poslije dužina kakve sam rijetko kad iskusio.

Uzroci

Mehanizmi tjelesne termoregulacije, jer se organizam nastoji vratiti na normalnu unutrašnju temperaturu od oko 37 stepeni, djeluju tako da neki trkači poslije treninga osjete drhtavicu, a drugi ne. Osjećaj hladnoće se javlja poslije otprilike 30 minuta, a traje također pola sata do sat vremena, pa i duže. Pojava drhtavice zavisi od jačine intenziteta treninga i vaše mase. Tijela sa manjim indeksom tjelesne mase su podložnija tome jer brže gube toplotu poslije treninga.

Brzo gubljenje toplote ponekad znači da će ona opadati i nakon što tijelo dođe do svoje prirodne temperature. Potom dolazi osjećaj hladnoće i drhtavice.

Šta uraditi?

Da bi se spasili neugodnog osjećaja, nekoliko je osnovnih stvari koje možemo uraditi prije i tokom treninga, ali i nakon što na svojim satovima pritisnemo tipku za završetak aktivnosti.

– Deset minuta rastrčavanja će pomoći da temperatura ne pada naglo.

– Na trkama koje to nude uvijek se ogrnite termalnom dekom jer ona pomaže da temperatura tijela pada polako. To bi onda trebalo spriječiti i kasniju drhtavicu.

Što prije se maknite sa hladnoće i obavite tuširanje i presvlačenje.

– Ukoliko ste na trci i nemate priliku tuširati se, obavezno se što prije presvucite u toplu odjeću. Po mogućnosti dok ste još zagrijani od trčanja. Lično poslije trčanja obučem sloj više spram onoga što sam nosio prije presvlačenja u trkačku opremu.

– Probajte se dijelom hidrirati nekim toplim napicima. Hidracija i obrok (ili barem banana, čokoladica za početak…) će pomoći. Ako ste u prilici, idealna bi bila supa.

– Ispravna hidracija prije trke/treninga će također biti od pomoći.

– Iako će vas ovakva hladnoća, logično, češće iznenaditi u zimskom periodu, u svim prilikama vrijedi ponijeti nešto toplije odjeće, za svaki slučaj.

Vaši komentari

Banner