Patike od 1000 kilometara

Dok još čekamo potpuni „update“ polica sportskih trgovina za proljetnu sezonu, donosimo vam priču o „niskobudžetnim“ patikama i još jednoj potvrdi da skupi modeli ne moraju biti jedini najbolji i najkvalitetniji, da najpoznatiji brendovi ne moraju nužno odgovarati svima i ispostaviti se najkvalitetnijim rješenjem – ako ne znam šta je dobro, znam šta je skupo!?!

1474

Na brojnim portalima se mogu naći savjeti za kupnju patika. Većina prijedloga i savjetovanja uključuju upozorenje da pri kupnji patika za trčanje najprije odlučujete po osjećaju kako odgovaraju vašim stopalima. Treba isprobati što više modela raznih brendova i odabrati onaj model koji vam najbolje odgovara, a da to ne mora nužno biti poznati proizvođač. U isprobavanju se podrazumijeva da obučete patike i u njima prohodate a zatim i potrčite malo kroz radnju. Takve radnje bi trebale imati traku za trčanje kako bi se moglo testirati patike koje kupujete. Kod nas toga nema ali nitko vas ne sprječava da malo trčkarate po radnji.

foto_01011274_bg2_100_f

Stručnjaci preporučuju mijenjanje patika nakon pretrčanih 400-600 kilometara. Kao i u većini stvari, javnost je podijeljena i oko ovoga. Jasno nam je, kao običnim rekreativcima, da ta preporuka vrlo lako može biti dio marketinga kako bi se stalno kupovale nove patike i povećala prodaja. Realno gledano, patike sa ugrađenom „iole“ kvalitetnijom tehnologijom trebale bi izdržati do 800 kilometara. No, nitko i ništa vam to ne može garantirati. Najbolje bi bilo voditi se, opet, po osjećaju. Pratiti koliko ste kilometara prešli u jednim patikama i kako se trenutno osjećate u njima. Osjetite li bolove u zglobovima „iz čista mira“ nakon i laganijeg trčanja preko 5 kilometara, vjerovatno su vaše patike dotrajale i potrebno ih je promijeniti pod hitno. O vidljivim fizičkim oštećenjima da ne govorimo.

Ipak, ovdje je riječ o pretrčanih oko 1000 kilometara u New Balance 680v2 patikama. Radi se o modelu koji spada u niskobudžetne patike s obzirom na njihovu akcijsku cijenu koja je prošle godine, kao starom modelu iz 2014. godine, iznosila 79KM. Spomenuti proizvođač patika za trčanje sve više napreduje i svojim tehnologijama koje ugrađuju u posljednje modele, napadaju sami vrh. Doduše, i kod njih takvi modeli, koji osvajaju i brojna priznanja zadnje vrijeme, koštaju znatno više. No, mi smo spomenuli jeftini model koji se pokazao jako kvalitetnom patikom za rekreativce, a koja je izdržala u osam mjeseci ogromnu kilometražu po raznim vremenskim uvjetima i mix nekoliko terena. U njima su istrčana tri polumaratona sa vremenima oko 1:45. Osim asfalta i betona gazile su desetke kilometara zahtjevnih trail staza, iako model nije za te terene. Još uvijek su u solidnom stanju i bez oštećenja. Ne osjeća se nikakva neugoda pri trčanju dužih distanci što govori da još nisu završile svoj životni vijek ali treba biti oprezan.

hgujhz

U moru raznih proizvođača i modela koje nevjerovatnom brzinom promoviraju, svjedoci smo i često bezobraznih cijena istih. Plaćamo veliki postotak na ime/brend. Niskobudžetne serije često škartiramo i degradiramo ih više od stvarnog stanja i kvaliteta. Istina jest da proizvođači iz prvog reda imaju najrazvijenije tehnologije i da većinu toga ugrađuju u svoje najskuplje modele. Ali, nisu svi u mogućnosti kupiti skupe patike. U tom slučaju ne treba patiti za skupocjenim modelima jer se uistinu i među niskobudžetnim može kupiti stvarno dobra patika.

1ccd6462cfa208eced51becc20b0a5db5eba758abdbb5600a4b557938458609c

Vaši komentari

Banner