EDHEM VIKALO: Naša brza budućnost

Edhem Vikalo ima 19 godina i dolazi iz Srebrenika.

2195
Banner

Razgovarao: Ernad Bajrektarević

Atletikom se bavi nepunih 2 godine i ostvario je sljedeće rezultate:

Državni juniorski prvak BiH za 2020. godinu na 60m, 100m i 200m. Takođe te godine je uspio ostvariti normu za Balkansko prvenstvo na 100m, te zauzeti 7. poziciju u finalu.

– U 2021. godini je odbranio naslove državnog juniorskog prvaka BiH na 60m, 100m te 200m, te zauzeo 3. mjesto na seniorskom prvenstvu BiH na 100m i 200m. Takođe ove godine održane su Balkanske igre u Istanbulu, gdje je uspio zauzeti 5. poziciju u finalu na 100m. Ove godine na Kipru je održano Evropsko timsko prvenstvo na kojem je zajedno sa kolegama Hajrudinom Vejzovićem, Egonom Savićem i Rusmirom Malkočevićem oborio državni rekord u štafeti 4x100m, te ostvario 3. mjesto.

Neka od priznanja su:

  • Priznanje Grada Tuzle za najuspješnijeg sportistu juniora do 18. godina
  • Priznanje za jednog od trojice najboljih sportiste juniora Tuzlanskog kantona
  • Priznanje Grada Srebrenika za afirmaciju i širenje sporta van teritorije Grada Srebrenika

Povoda za ovaj razgovor je pregršt, a najnoviji je tvoj lični rekord na stotinu metara, ali i nedavno održano Balkansko juniorsko prvenstvo u Istanbulu, šta nam možeš reći o tome i koliko si zadovoljan svojim nastupom?

– Na Balkanskom prvenstvu održanom 12. jula u Istanbulu zauzeo sam 5. mjesto na 100m i oborio svoj lični rezultat koji iznosi 10:74s. Mogu reći da sam zadovoljan novim ličnim rezultatom i plasmanom s tim da je ove godine stiglo 17 zemalja. Sama činjenica o jačini ovog prvenstva za ovu godinu govori da su prva 3 mjesta u finalu ispunila norme za Svjetsko i Evropsko juniorsko prvenstvo.

Ono što je zanimljivo jeste da si se prije trčanja, poput Amela Tuke, bavio karateom. Koliko u tome ima zasluga za tvoje današnje rezultate?

– U svojoj 7. godini sam počeo trenirati karate, što sam trenirao 8 godina te stigao do smeđeg pojasa. Mislim da karate ima veliku zaslugu i mislim da je karate odličan sport za manje uzraste koji se žele baviti nekim od sportova.

Poslije je došla košarka u lokalnom srebreničkom klubu Silver Kings, te zatim u tuzlanskoj Slobodi? Tvoj dosadašnji sportski put kao da je jedan proces konstantnog traženja. Šta je presudilo da se na kraju opredijeliš za atletiku i trčanje?

– Zbog prijatelja sam napustio karate, te sa 15 godina počeo trenirati košarku. Sa košarkom sam osvojio mnogo trofeja sa svojom ekipom iz KK „Silver Kings“ i sa OKK „Sloboda“ Tuzla. Kako sam još u osnovnoj školi na svim sportskim takmičenjima osvajao prva mjesta iz atletike, bio sam pozvan da se upišem u Atletski klub „Sloboda Tehnograd“ u Tuzli.

Kakva su iskustva u AK Sloboda, što se tiče uslova za treniranje, ali i rada sa trenerima?

– Mene trenira Kada Delić Selimović i zaista Kada je odlična trenerica i još bolja osoba. Stadion Tušanj je jedan od najljepših stadiona u BiH, te njega krasi nova atletska staza na kojoj provodimo većinu treninga.

Kao mladi sportista u razvoju, da li imaš stipendiju koja bi djelomično olakšala bavljenje atletikom i dala dodatni motiv? Ko ti danas pruža najveću podršku?

– Najveću podršku mi daju moji roditelji, kao i novac koji mi je potreban. Za sad nemam nikakvu stipendiju, ali se nadam da ću je dobiti u narednom periodu.

S obzirom da sprinteri najbolje rezultate postižu oko dvadeset i sedme godine života, koji su tvoji ovogodišnji ili kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi?

– Ovogodišnji cilj mi je ostvariti normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo koja iznosi 10:58s, te oboriti državni juniorski rekord 10:68s. Moj trenutni lični rezultat je 10:74s, te se nadam da ću do kraja sezone ispuniti svoje ciljeve. Dugoročni cilj mi je plasman na Olimpijske igre, za koji vjerujem da ću ostvariti ako ne za 3 godine, sigurno za 7 godina. (Nedavno je u Italiji Edhem Vikalo popravio lični rekord i izjednačio svoje vrijeme sa državnim juniorskim rekordom 10.68s, op.a.)

Ove godine si završio srednjoškolsko obrazovanje, odličan si đak, kakvi su dalji planovi u tom pogledu?

– Nastavit cu se baviti atletikom u AK Novi Grad Sarajevo, a u Sarajevu sam upisao i elektrotehnički fakultet. Trenirat ću zajedno sa kolegom Hajrudinom Vejzovićem koji je trenutno državni prvak na 200m.

Da li kod djevojaka bolje prolaze momci koji sviraju gitaru ili koji trče?

– Gitaru nisam svirao pa ne znam kako prolaze oni, ali znam da djevojke vole momke koji lijepo izgledaju fizički, a to su definitivno atletičari.

Vaši komentari

Banner