NEDOUMICE U TRČANJU: Istine i mitovi iz trkačkih krugova (4)

Trčanje sa sobom nosi bezbroj nedoumica. Ovdje ćemo pokušati dati odgovore na neke od njih.

932

Pripremio: Dražen Filipović

Sigurno ste od drugih trkača načuli neki dobar recept za napredak u treningu ili razlog zašto vam neke stvari jednostavno ne idu.

Kroz seriju tekstova pokušat ćemo odgovoriti na glavne nedoumice koje kruže trkačkim krugovima, a koje možda i sami imate.

1. Krema za sunčanje umanjuje znojenje tokom trčanja

Često prijeko neophodna krema za sunčanje može stvarati osjećaj kao da nosimo dodatni komad odjeće preko cijelog tijela. Postoji rašireno uvjerenje da taj dodatni sloj zaštite od sunca je upravo odgovoran za smanjenje znojenja  tj. neophodnog hlađenja tijela tokom treninga.

Nauka na sreću pokazuje da to nije istina. Iako postoje različite vrste krema za sunčanje, koje su zasnovane na hemijskim ili mineralnim sastojcima, učinak nošenja ili nenošenja kreme je gotovo identičan što se tiče količine znojenja.

2. Mentol vas može rashladiti

Vrlo je važno znati da pad performansi zbog vrućine tokom trčanja se događa na psihofizičkoj razini. Tokom aklimatizacije na toplije vrijeme dolazi do povećanja fizičke i psihičke tolerancije na toplotu. Mentol u tom pogledu utječe umirujuće na našu psihu tj. imamo osjećaj da se rashlađujemo, ali i dalje trebamo paziti na pravilnu hidraciju.

3. Pivo nakon trčanja nas dehidrira

Dobra hidracija nakon treninga je krucijalna za ubrzan opravak. Međutim, umjerena konzumacija piva neće naškoditi tom procesu, ukoliko i dalje pijemo dovoljno vode.

(Izvor: irunfar.com)

Vaši komentari

Banner