Rasim Junuzović, bosanskohercegovački predstavnik na „Spartathlonu 2016.“

Nedavno smo najavili na našim facebook stranicama „Moje trčanje“ da ćemo uskoro predstaviti i promovirati jedinog bh. učesnika na najtežem svjetskom ultramaratonu – „Spartathlon 2016“. Čast nam je i zadovoljstvo predstaviti ultraša iz Bihaća koji se svakodnevno jakim treninzima priprema za ovogodišnja iskušenja.

1071
Banner

Piše: Nicolae Golea

Rasim Junuzović prvo će nastupiti na Ultrabalatonu koji se trči oko jezera Balaton u Mađarskoj. To mu je ujedno i kao pripremna utrka za „finale“ ove sezone, za spomenuti Spartathlon.

“Sasvim slučajno sam počeo trčati krajem 2011. godine, prije toga sam se rekreativno bavio biciklizmom. Nakon prvog maratona uvidio sam da mi odgovara trčanje na duge staze i počeo sam se zanimati za ultramaratone. Iako će neko reći da je to sve prerano ili prekasno, meni je moje tijelo davalo znak da je sve u najboljem redu. Oporavci poslije teških i višesatnih treninga su bili brzi, već sutradan sam mogao opet trčati, čak još više i brže. Mentalno sam jak, trčanje jedino prekidam ako se desi teža povreda. Početkom 2014. godine prijavljujem se na trku „Ultrabalaton“ u dužini od 212 kilometara da bih istu završio i postao prvi trkač iz BiH koji je uspio istrčati.”
„Ultrabalaton“ se održava od 2007. godine u Mađarskoj. Trči se jedan krug oko jezera Balaton, dužina je 220 kilometara. Ovogodišnji Ultrabalaton je jubilarni deseti i održati će se od 27. do 29. maja. Duž staze nalazi se 40 stanica za okrijepu. Vrijeme za koje morate istrčati ovu dužinu je 32 sata.

Samo ime „ultramaraton“ (distance u trčanju duže od maratona tj. iznad 42.195km) govori o tome koliko je jedna takva utrka zahtjevna da se završi a pogotovo koliko traži dobre pripreme. Radi se o višemjesečnim veoma zahtjevnim i raznovrsnim treninzima koji se odvijaju gotovo svakodnevno, eventualno jedan dan aktivnog odmora sedmično (za vrijeme aktivnog odmora se rade druge aktivnosti). Riječ je o dužinskim treninzima trčanja, treninzima snage u teretani, dodataka vožnje bicikla i plivanja. Jedna sveobuhvatna trenažna priprema koja uključuje ogromnu logistiku. Rasim za sada ima malobrojnu potporu svojih najbližih, prijatelja i lokalnih medija. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti i da će šira javnost, koja je u mogućnosti na bilo koji način poduprijeti ovaj veliki projekat, shvatiti važnost ovog Rasimovog pothvata. Činjenica da će biti jedini bosanskohercegovački takmičar koji će učestvovati i završiti ovu prestižnu utrku, i ne samo to, nego i ostvariti dobar rezultat kako se nada i najavljuje, je ogromna stvar za našu zemlju, promociju i potencijal na kojemu se može izgraditi ogromna reklama uz malo truda i volje.

“Otprilike u to vrijeme, poslije Ultrabalatona, od svojih prijatelja ultramaratonaca čuo sam za Spartathlon. Najteža trka na svijetu. Trči se od Atene (Grčka) do Sparte u dužini od 246 kilometara. Nema pauza, postoji 75 kontrolnih stanica i na svaku se mora doći na vrijeme. Mora se trčati brzo, a veliki problem osim same kilometraže je velika vrućina, nerijetko tek malo ispod 40 stepeni po Celziju. Zatim i jako teški prelaz preko planinskog prijevoja “Nestani” na 175 kilometru. Od 390 trkača, samo jedan dio njih dođe do cilja, do kipa kralja Sparte Leonidasa, pokloni mu se i dodirne stopala.”

Podatak da utrku završi manje od pola trkača koji su krenuli sa starta dovoljno govori o težini ove ultre.

spartathlon

Rasim će trčati Spartathlon 30. septembra i 01. oktobra ove godine. Limit utrke je 36 sati. Da bi se uopšte prijavilo na jednu takvu trku moraju se zadovoljiti norme koje traže organizatori. Norme koje traže zahtijevaju izvanredne mjere. Krajem 2014 godine započinjem suradnju sa trenerom, velikim čovjekom i sportskom veličinom Robertom Radojkovićem. Totalno se posvećujem planu treninga i ishrane da bih sa ostvarenom Normom za Spartathlon, u septembru 2015 godine na takmičenju u Švicarskoj gdje sam bio četvrti u svojoj kategoriji, i za nagradu ušao u njegov tim „Tim Radojković“ i započeo pripreme za jedan takav veliki sportski događaj. Treninzi koje upravo radim opravdavaju najtežu trku koja me čeka i iz koje ću izaći kao pobjednik samog sebe.

Veliko nam je zadovoljstvo da smo u prilici predstaviti jednog ovakvog trkača koji gotovo u potpunoj tišini naporno radi i priprema se za najveću utrku. Nastaviti ćemo sa praćenjem i promocijom ovog podviga. Nadamo se da će Rasim dobiti i podršku sponzora kako bi mogao što kvalitetnije iznijeti teške pripreme i sve zahtjeve koje nosi ovaj projekt. Velika je stvar da će Bosna i Hercegovina imati predstavnika na ovakvoj prestižnoj i najzahtjevnijoj utrci. Rasimu želimo sretan nastavak priprema, puno zdravlja i radujemo se izvještajima sa spomenutih utrka.

Vaši komentari

Banner