PUT IZ SLIJEPE ULICE: Četiri savjeta kako izvući maksimum iz treninga

Postoji bezbroj razloga zašto ne napredujete iako trenirate redovito i naporno. Sljedeći savjeti će vam pomoći da izvučete maksimum iz treninga.

1925
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Nažalost redovite sportske aktivnosti, tako i trčanje, neće uvijek ukloniti naslage sala i učinite naše mišiće snažnijima. Potrebno je vrijeme da se ostvare željeni efekti, čak i kod svakodnevnog vježbanja.

Ukoliko se držite sljedećih savjeta kod planiranja svojih treninga promjene će nastupiti mnogo brže.

1. Raznovrsnost

Kada trenirate uvijek istim intenzitetom, mišići i kardiovaskularni sistem se prilagode na isto opterećenje. Tada napredak stagnira. Stoga je potrebno praviti varijacije u treningu. Jedna od opcija je obrnuti trening svakih 4 do 6  sedmica. Ubacivanje novih vježbi i razbijanje rutina će svakako pomoći. Varijacija u trening planu je neminovna kako bi izbjegli stagnaciju ma koliko jako treniramo.

2. Povećanje intenziteta

Ako želite brže sagoriti masnoće i poboljšati izdržljivost morate povećati intenzitet treniranja. To može biti intervalni trening, gdje jedan kraći dio trčite jako, a drugi sporijim tempom. Kod treninga snage, umjesto tegova koristiti vježbe sa težinom vlastitog tijela.

3. Veći mišići znače veće opterećenje sa manje ponavljanja

Ukoliko radite vježbe snage sa utezima, izaberite broj ponavljanja koji će biti maksimalan za vašu trenutnu formu. Ovo zahtjeva veći fokus na trening i poznavanje gdje se trenutno nalazi vaše tijelo.

4. Odmor je najčešće podcijenjen

Ne treba zaboraviti da je i oporavak sastavni dio trening plana. Nakon vrlo intenzivnog treninga dajte svome tijelu dovoljno vremena za oporavak (36 do 48 sati) ako želite nastaviti jako.

Kod svakog intenzivnog trening plana potrebno je savjetovati se sa ljekarom i trenerom, posebno ako nemamo dovoljno iskustva.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner