“UNIŠTIT ĆEŠ KOLJENA”: Niz novih saznanja ukazuju da trčanje ne troši, već jača hrskavicu koljena

Vjerovatno ste imali prijatelje koji su vam nekad rekli: "Uništit ćete koljena sa tako puno trčanja".

2888

Moje trčanje – trcanje.net

Međutim brojne studije su pokazale da, suprotno ovom shvatanju, trčanje ne uzrokuje artritis.

– Novo istraživanje pokazuje da trčanje može pomoći u jačanju vaših zglobova, kaže Jean-Francois Esculier, vođa istraživanja i razvoja za The Running Clinic (sa sjedištem u blizini Montreala, Kanada) i profesor medicine na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

U članku u Sportskoj medicini, Esculierov tim je ispitao 43 studije koje su koristile MRI za mjerenje efekta trčanja na hrskavicu. Jedan od glavnih nalaza ovih studija bio je da uticaj trčanja istiskuje vodu iz hrskavice u osnovnu kost. To znači da će MR odmah nakon trčanja pokazati smanjenje debljine hrskavice.

Dakle, Esculier kaže: “Ako želite reći da je trčanje loše, možete pokazati studiju koja pokazuje da smanjuje debljinu hrskavice.” Ali efekat je prolazan i bezopasan, jer u trenutku kada završite trčanje, hrskavica počinje da reapsorbuje vodu i da se vraća u normalu. “To traje samo sat vremena”, kaže on.

Prilagodba opterećenju

Istorijski gledano doktori, istraživači i trkači su bili učeni da je hrskavica jednostavno ono što jeste i da neće reagirati na trening. “Ali sada znamo da se hrskavica može prilagoditi“, kaže on. “Čak i kod trkača početnika, nakon samo 10 sedmica, vidite promjene u hrskavici tako da ona zapravo može podnijeti veće opterećenje”. Ono što se dešava je nuspojava istiskivanja tečnosti iz hrskavice u osnovnu kost. Kada se vrati, sa sobom donosi hranljive materije koje hrane hrskavicu i čine je jačom. “Dakle, ne samo da trčanje nije loše za vaše zglobove, već je i dobro za zglobove”, kaže Esculier.

Nisu samo početnici čiji zglobovi mogu ojačati. Istraživanja na iskusnijim trkačima sugeriraju da su razvili hrskavicu koja je otpornija od onih koji ne trče.

Test u ekstremnim uslovima

Jedna od dramatičnijih studija bavila se takmičarima u TransEurope FootRace, planinskoj trci od 4.486 kilometara koja je prošla od Sicilije do sjeverne Skandinavije za 64 dana. Tim naučnika pratio je trkače, koristeći prenosivi MRI kako bi radio procjene svakih 900 kilometara. Otkrili su da ne samo da takmičari nemaju oštećenje hrskavice, već i da se njihova hrskavica prilagodila na ovo opterećenje tokom trke.

– Dakle, čak i sa veoma iskusnim trail trkačima i velikim obimom ne treba da se plašimo, jer se tijelo može veoma dobro prilagoditi, tvrdi Esculier.

Oprez

Potrebno je međutim biti oprezan kad su zglobovi već oštećeni, bilo zbog traumatske povrede ili loše genetike. Najveće upozorenje je da postoji vrlo malo istraživanja o tome šta bi ljudi s postojećim artritisom trebali ili ne bi trebali raditi. “Naša grupa je jedina grupa do sada koja je provela studiju na ljudima sa artritisom”, kaže Esculier. Čak i to istraživanje je samo preliminarno, a konačni rezultati se ne očekuju nekoliko godina. Glavni zaključak do sada je da morate slušati svoje tijelo. Ako boli, prilagodite vrijeme oporavka u skladu s tim.

Šta znači “ako boli” i “prilagodite vrijeme oporavka u skladu s tim”? Nažalost, nema jednostavnog odgovora. Fizioterapeut Jay Dicharry kaže da možete trčati ako bol ostaje između 1 i 3 na skali od 10, a ako nemate povećanje otoka i šepanje. Dicharry kaže, na primjer: “Sigurno bih ograničio trčanje nizbrdo kod nekoga sa uznapredovalim ili čak umjerenim osteoartritisom dok ne steknu kontrolu nad zglobovima”.

Laura Matesen Ko, ortopedski hirurg i triatlonac iz Sijetla u Vašingtonu, kaže da je često viđala trkače i bicikliste koji su uspjeli ne samo nastaviti sa aktivnošću, već i usporiti napredovanje svog artritisa.

Jačajte potporne mišiće

Matsen Ko dodaje da je također važno raditi na jačanju mišića koji podržavaju vaše koljeno. Dicharry je uporan u ovome kao preduslovu za stvaranje uslova za obnovu hrskavice.

Matsen Ko kaže da bi moglo pomoći da odredite prioritete u trčanju kako biste naglasili kvalitet, a ne kvantitet. “Radite intervale i tempo, a lagane treninge na trenažeru ili u bazenu, umjesto u tenisicama za trčanje”.

Zaključak

Esculierova studija neće biti završena još 3-4 godine.

– Ako me pitate šta bih radio sa pacijentima sa osteoartritisom, rekao bih da imaju dva izbora. Jedan je da urade kako mi je ortoped predložio i ograniče trčanje što je više moguće. Drugi je da oprezno vide šta mogu učiniti, u nadi da će se ne samo malo zabaviti trčanjem, već i ojačati hrskavicu. Znamo da se hrskavica još uvijek može prilagoditi. Moje mišljenje je da ćete vjerovatno odgoditi napredovanje tog osteoartritisa, tako što ćete stimulirati hrskavicu, rekao je Esculier.

(Izvor: outsideonline.com)

Vaši komentari

Banner