OVO TREBATE IZBJEGAVATI: Deset najčešćih trening grešaka

Kako bi trening bio što uspješniji i doveo do željenih rezultata potrebno je imati određeni plan.

2322

Pripremio: Dražen Filipović

Čak i kada imamo osmišljen plan treniranja, stvari uvijek ne idu svojim tokom.

Zato je potrebno izbjegavati najčešće trening pogreške koje donosimo u nastavku.

1. Premalo vremena za oporavak

Regeneracija nakon napornog treninga je ključna, kako bi tijelo povratilo punu snagu. Vrijeme tokom oporavka je ujedno i vrijeme napretka performansi. Dani odmora i oporavka nisu samo važni tokom sedmičnog ciklusa treniranja, nego i tokom godine. Stoga je potrebno planirati dane odmora, ali i duži period oporavka od nekoliko sedmica na koncu trkačke sezone.

2. Neredovito treniranje

Kontinuitet je vrlo važan faktor kod sportova izdržljivosti. Nakon dobrog oporavka, potrebno je tijelu zadati novi stimulans kroz zahtjevnije treninge. Ukoliko želimo napredovati potreban je redovan trening. Povremeno pojačavanje treniranja može dovesti do brzog napretka, ali stalni napredak nije moguć bez konstantnog i redovitog treniranja.

3. Previše takmičenja

Ne možemo biti u top formi tokom cijele godine. Previše takmičenja može dovesti do „izgaranja“ i manjka vremena za kvalitetan oporavak. Za česta takmičenja tokom godine potrebno je izgraditi jake temelje tokom dužeg perioda. U suprotnom, moguće se dobro pripremiti za jedno do dva takmičenja u sezoni, dok ostala takmičenja isključivo služe za popravljanje forme.

4. Nestrpljivost

Za izgradnju dobre forme potrebno je i dosta vremena. Kako napredujemo performanse rastu u valovima, svakih pet do šest sedmica primjetne su promjene. Stoga je potrebno dosta strpljenja i jasan plan treniranja. Ukoliko se stalno testiramo i idemo maksimalno, tada nećemo postići najbolju moguću formu.

5. Uvijek isti treninzi

Trčanje uvijek istim tempom, iste dionice ne daje dovoljno stimulansa našem tijelu za napredak. Varijabilno treniranje uključuje promjenu tempa, dionice i distance koju trčimo. Postupnim povećanjem sedmične kilometraže i produljenjem intervalnih treninga podižemo svoju formu.

6. Premalo sna

Ne umanjujte vrijeme potrebno za kvalitetan san kako bi duže trenirali. Procesi regeneracije mišića se upravo odvijaju dok spavamo.

7. Treniranje tokom bolesti

Bolest je dodatni stres na naše tijelo. Stoga je tijelu potrebno dati sva raspoloživa sredstva, kako bi što prije ozdravilo.

8. Treniranje bez plana

Kvalitetna priprema za takmičenje uključuje simulaciju samog takmičenja kroz trening. Od dužine takmičenja do tempa trčanja. Što je simulacija sličnija samom takmičenju, rezultati će biti bolji.

9. Podcjenjivanje svakodnevnog stresa

Samo treniranje ne čini nas umornim, nego i svakodnevne životne obaveze. Stoga je potrebno naći balans između vanjskog stresa i treniranja.

10. Kopiranje drugih

Svako je od nas jedinstven, stoga i način treniranja ne može biti za sve identičan. Potrebno je upoznati svoje tijelo, osjetiti vlastita ograničenja, te tako prilagoditi plan treniranja koji će dati najbolje rezultate.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner