TRACK RUN: GPS je prvi put stoposto tačan!

Ponekad ne djeluje da dobijete puno toga novog ako ste za svoj trkački trening kupili skuplji gadget kao što su neki modeli sportskih satova.

2307
38K Track Run na stadionu Babovac u Ljubuškom; test sa tri sata
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Dosta razlika je ipak obično vidljivo, a jedna od potpunih novosti, vrlo korisna za trkački trening, je Track Run.

Nije je moguće dobiti uz sve modele satova, a koje serije Garmin satova (koje ipak najčešće koristimo) podržavaju ovu opciju, možete provjeriti na listi pod “Compatible Watch List”: LINK.

Napredni Coros

Još zanimljivije je da modeli satova Coros imaju opciju Track Run čak i za nestandardne atletske staze. Osim standardnih 400-metarskih staza, kalibraciju je moguće raditi i na druge dimenzije staza (u BiH ima dosta staza sa nestandardnim dimenzijama i ovo bi mnogima vrijedilo, npr. na stazi od 300, ili 360m). Po tome Coros djeluje još naprednije i vrijedilo bi ga testirati. Garmin može kalibrirati samo 400-metarsku stazu. S druge strane npr. Polar ili Suunto još uvijek nemaju opciju Track Run. O čemu uopšte govorimo kad je u pitanju kalibracija, Track Run i slično, čitajte u nastavku.

Prvo iskustvo

Znao sam da trebam nešto napisati o ovome kad sam uradio intervalni trening na stazi stadiona Babovac (Ljubuški) u društvu sa Antom Pokrajčićem, a on poslije treninga nije zanovijetao u stilu: “kako ovaj novi model Garmina nije precizniji, zašto pulsmetar nije tačniji ako sam dao grdne novce, ovo bi moglo bit bolje”… i slično. OK, i ja sam prigovorio da bi narukvica trebala ljepše mirisati ako je sat preko milju. Uglavnom obično malo šta tu valja. Treba trčat bos i bez gadgeta. Ipak nekako uvijek završimo sa svim gadgetima.

Međutim ovaj put nije poslije treninga bila takva priča. U šoku sam slušao kako Ante govori da je oduševljen opcijom Track Run. “Zadovoljan sam, Track Run me oduševio”. Djelovalo je prilično čudno. Već je prošlo neko vrijeme poslije treninga, mogao je sumirati i analizirati dojmove, a u naletu pozitive ga nije poremetilo ni što smo intervale radili po jakoj buri. Sve je to nadjačalo zadovoljstvo opcijom Track Run.

Primjeri odstupanja

Znamo da GPS uređaji nemaju stopostotnu tačnost, a na malim prostorima kao što je atletska staza još teže hvataju korektne dužine (standardna računica za kraće dionice je odbiti oko 2 sekunde po kilometru od dobivenog prosječnog tempa, ili drugim riječima – ako vam GPS uređaj pokazuje da ste trčali na 5:00, realnost je da je to bilo na 5:02). Dva puta smo testirali to trčeći dužinski trening na stazi, jednom na 40km još 2020. godine, s tim da smo mijenjali smjer kretanja (što je dodatno remetilo GPS mjerenja i zbunjivalo satelite), pa je GPS pokazao obojici na dva različita sata da smo prešli oko 41km, a trčali smo tačno 100 krugova, odnosno 40km. Na posljednjoj dužini od 38km koju smo na istoj stazi trčali 26. marta, obojica smo koristili Track Run opciju, a ja sam na drugoj ruci imao i Energetics pametni sat. Ovaj put nismo mijenjali smjer trčanja. Energetics je na 95 krugova (što je 38km) pokazao 38.620 metara, što je čak jako solidno izmjereno, odnosno nije neko dramatično loše odstupanje uz standardno GPS mjerenje na kakvo nas je velika većina navikla. (Međutim i to je značilo razliku od 5 sekundi po kilometru od ukupnog tempa!) Garmin Track Run je meni pokazao 38.010 metara jer sam zaustavio sat malo poslije zadnjeg, 95. kruga. Dakle, tačno u metar!

Kalibracija

Koristite Track Run samo za 400m atletsku stazu jer opcija nije dizajnirana za nestandardne oblike i dužine (bar kad je u pitanju Garmin). Prvi put kad pokrenete ovu opciju trebate kalibrirati Track Run trčeći minimalno tri – četiri kruga u određenoj stazi (negdje ćete naći da je dovoljno tri, a negdje četiri kruga: LINK1, LINK2). Ako je to prva staza, onda se držite strogo u njoj tokom kalibracije. Mi smo napravili devet krugova tokom kalibracije (KALIBRACIJA i TRENING). Treba samo zadati da se radi o stazi jedan. Potrebno je jednostavno izabrati Track Run, otvoriti Track Run Settings, izabrati Lane Number, odnosno stazu unutar koje trčite (UPUTE). Ako je to prva, bira se broj 1. Prva staza znači da će sat kasnije mjeriti tačno 400m, ako kalibrirate drugu stazu, onda je to 407m, treća staza je 415m, četvrta 423m, itd.

Dovoljna je jedna kalibracija staze na konkretnoj lokaciji. Kad drugi put dođete na istu stazu, samo pokrenite Track Run i trčite u stazi koju ste kalibrirali. Ukoliko trčite na drugoj atletskoj stazi, onda je opet potrebno uraditi kalibraciju.

Aktivnost

Nakon kalibracije pokrenite aktivnost i možete koristiti Track Run. Iz Track Run opcije možete pokrenuti i zadani intervalni trening (PRIMJER TRACK RUN INTERVALA). Držite se uglavnom staze koju ste pokrenuli, kraći izlasci iz staze neće poremetiti izračun, ali puno osciliranja van zadane staze može dovesti do netačnih brojeva. Bićete iznenađeni koliko korektnu liniju kretanja ćete kasnije dobiti u prikazu aktivnosti. Brojke sa staze se prikazuju u metrima i dobit ćete tačne informacije na svom satu.

Zaključak

Ko hoće da ima tačne pokazatelje sa atletske staze, pogotovo kad radi neki oblik bržeg treninga, analitika sa Track Run opcije će mu sigurno poslužiti. Ne morate brojati krugove za jasne pokazatelje dužine, niti udarati “lapove” na intervalima, jer je u okviru Track Run opcije moguće postaviti i trening intervala. GPS je prvi put stoposto tačan! Sve drugo jednostavno nisu tačni podaci koji nas mogu prevariti u vlastitim kalkulacijama i predikcijama pred takmičenje.

Vaši komentari

Banner