BEZ GUBITKA IZDRŽLJIVOSTI: Pet razloga zašto dugoprugaši trebaju trčati i kraće utrke

Saznajte koji su sve benefiti za dugoprugaše prilikom trčanja kraćih i bržih distanci.

1750
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Ukoliko se pripremate za maraton ili ultramaraton, distanca od pet kilometara vjerojatno predstavlja samo jedan dio planiranog dužinskog treninga.

Ipak ne trebamo zanemariti benefite kraćih utrka za dugoprugaše.

1. Povećanje aerobnog kapaciteta

Pripreme za utrke od 5 ili 10 kilometara zahtijevaju intenzivnije i brže treninge brzine što se pozitivno održava na naš aerobni kapacitet tj. sposobnost tijela da koristi više kisika.

2. Sve je u gustoći

Treniranje za kraće pruge poboljšava protok kisika preko krvnih stanica do mišića, što ujedno povećava gustoću mitohondrija. Mitohondrije su stanice mišića koje pomažu u proizvodnji adenozin trifosfata (ATP) koji je u biti gorivo za kontrakciju mišića. Ako osposobimo tijelo da koristi više kisika tokom kraćih distanci, benefiti će biti vidljivi i na dužim prugama.

3. Izdržljivost neće naprosto nestati

Jedan od strahova dugoprugaša jest ukoliko budu trenirali za kraće distance izgubit će mukom stečenu izdržljivost za duže distance. Uključenje kraćih treninga brzine u vaš sedmični raspored može samo poboljšati efikasnosti tj. ekonomiju trčanja.

Više o ekonomiji trčanja saznajte u videu.

4. Poboljšanje brzine i efikasnosti

Treninzi brzine će poboljšati vašu kadencu trčanja kao i samu efikasnost. Tokom intenzivnog treninga nivo laktata se znatno povećava, što pomaže tokom vremena prilagodbi i većoj toleranciji našeg tijela na opterećenje.

5. Planski trenirajte

Tokom priprema za kraće distance potrebno je trenirati sa oprezom i držati se pravila od 10 posto povećanja obima sedmičnog treninga, osobito za nove trkače. Primjerice ukoliko u drugoj sedmici priprema trčite 12 minuta intenzivno, u sljedećoj isti trening produžite najviše na 13 do 15 minuta.

Intenzivan aerobni trening zahtjeva veliku količinu energije. Ukoliko nastojite održati sedmičnu kilometražu obavezno ubacite kilometre zagrijavanja i hlađenja tokom treninga brzine.

(Izvor: trainingpeaks.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakKontrolni trening za polumaraton
Sljedeći članakANA ŠTEFULJ / DNEVNIK JEDNOG TRKAČA: Povratak u Livigno
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.