Pronaći sebe u trčanju

Ovo nije još jedan članak o tome kako pravilno da trčite.

1212
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Kada se teorija i praksa razilaze, u svemu treba ipak pronaći sebe.

Priroda nikada nije stvorila dvoje identično, pa shodno tome nije moguće na sve aplicirati ista pravila. Struktura tijela se razlikuje kod svakog, iako na prvu i ne izgleda tako.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Teorija nam govori kako ispravno da stajemo, držimo ruke, ali nekada kada i to pokušamo primijeniti dolazi do povreda, jer je naše tijelo podešeno malo drugačije.

Uvijek prije teorije treba upoznati sebe i svoju strukturu tijela. Naravno, ovo ne znači da treba da odbacimo preporuke i savjete, ali prije svega treba da se držimo par pravila putem kojih možemo sebe pronaći u trčanju:

  1. Trčati ekonomično koliko je moguće na datoj brzini,
  2. Trčati sa što manje stresa po naše tijelo.

Ekonomičnost i trčanje

Ako ovaj dio savladate i vaša forma će biti bolja, kao i sam napredak. Ideal kojem treba težiti je da jedna polovina dolazi iz aktivne kontrakcije mišića, a druga iz pohranjene elastičnosti u tetivama.

Generalno par stvari može da poboljša vašu formu, a jedna od njih koja se najviše izdvaja je držanje tijela tokom trčanja. Pravilo je da vam položaj kičme bude neutralan i da vam je kontakt sa tlom što bliže tijelu u datom tempu.

Trčanje sa što manje stresa

Stres kojem izlažemo naše tijelo tokom trčanja je najveći uzrok povreda kod trkača. Sami smo sebi najveći neprijatelji, a da to i ne znamo.

Uz pomoć kadence o kojoj je više pisano u ovom članku možemo prepoznati da li nam je korak previše dug. Ako imamo problem sa predugim korakom, moramo shvatiti kako to utiče na naše tijelo.

Predug korak izlaže naše tijelo većem opterećenju i tokom vremena nas vodi do povreda.

Teorija nam poručuje da treba da stajemo ispod našeg centra mase, ali to u praksi skoro pa i da nije moguće i time se ne treba zamarati.

Isto tako se ne treba zamarati kojim dijelom stopala stajemo, mada sam i sam ranije propagirao da to treba činiti centralnim dijelom. Vremenom, praksa mi je pokazala da je jedini problem u predugom koraku.

Stabilnost je jako bitna. Jedan od uzroka nestabilnosti su tene koje nisu adekvatne za vaša stopala. Koliko god da su neke tene lijepe ili popularne, ako nisu adekvatne, nemojte ih kupovati.

U mom slučaju, obzirom da imam ravna stopala i bio sam u mogućnosti uraditi testiranje (kojeg nema u BiH), tene koje mi odgovaraju su namijenjene za stabilnost. Prilikom tog testa i odabira tena sam mogao vidjeti koliko mi zglob nije stabilan i kako je to prečica do povrede ako nosim tene koje ne odgovaraju.

O stabilnosti ćemo pisati još.

Vaši komentari

Banner