TRČANJE I IMUNITET: Koliko intenzivno treba trenirati zimi?

U globali zimski period je vrijeme sporijeg trčanja i izgradnje baze za proljetne trke.

1493

Pripremio: Dražen Filipović

Zima je ujedno i sezona prehlade i gripe.

Potrebno je dodatno povesti računa o imunitetu organizma.

Kako trening prilagoditi hladnijem vremenu?

Dokazano je da je redovita fizička aktivnost korisna za vaše zdravlje. Upravo zbog toga se ne trebate suzdržavati od sportskih aktivnosti zbog straha od prehlade ili infekcije. Osim toga prehlada je uvijek bazirana na virusnoj infekciji i karakteristično je da se prenosi u zatvorenim prostorima kada ste među ljudima.

Kako će trkači trenirati tokom zime zavisi i o njihovim ambicijama i vanjskim uslovima. Sa zdravstvene strane, trčanje na otvorenom preporučuje se umjerenim intenzitetom, tj. na nivou napora koji ne izlaže respiratorni sistem pretjeranom naprezanju.

Ako radite intenzivne treninge, oni trebaju biti kraći nego uobičajno.

Ambiciozni trkači također žele poboljšati svoje performanse zimi, što ponekad zahtijeva više treniranja. Međutim, zimski treninzi ne bi trebali biti duži od 30 do 50 minuta. Ako je vanjska temperatura toliko niska da pojačano disanje uzrokuje trnce u plućima, intenzitet treninga treba smanjiti. Šal ispred usta također može biti koristan. Nakon treninga, slijedi brzo tuširanje toplom vodom (prije istezanja), kvalitetno se i uravnoteženo hranite i dajte tijelu dovoljno vremena za oporavak prije novog treninga.

Ako namjeravate intenzivno trenirati, koristite traku za trčanje, po mogućnosti u fitness klubovima kada je manja gužva.

Jednostavan zdravstveni savjet je i ispiranje nosa slanom vodom kako bi sluznica ostala vlažna. Ako se osjećate slabo toga dana preskočite cijeli trening ili trenirajte slabijim intenzitetom, kako ne bi dodatno oslabili imunitet.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakŠta trkači mogu naučiti od Lea Messija?
Sljedeći članakDNEVNIK TRČANJA: Put ka napretku
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.