Takmičari iz BiH uspješno završili IRONMAN WTC takmičenje i postavili novi rekord

U nedjelju je u Klagenfurtu održano Ironman takmičenje na koje se svake godine prijavi oko 3000 učesnika iz 60 zemalja svijeta. Bosna i Hercegovina je ove godine imala maksimalan broj učesnika, njih petoricu. Svi su uspješno završili prestižno takmičenje u zadanim vremenskim limitima, i ne samo to nego je Nermin Palić ostvario i najbolje Ironman vrijeme Bosne i Hercegovine koje sada iznosi 10 sati, 24 minute i 17 sekundi.

2212

Nakon višemjesečnih priprema koje uključuju raznovrsne treninge i brojna odricanja, čvrstu volju, Tomislav Cvitanušić, Dario Ružić, Emir Baralić, Erol Mujanović i Nermin Palić uspješno su plivali 3.8k, vozili biciklo 180k po brdovitom terenu te istrčali maraton i tako na najbolji mogući način predstavili našu zemlju. U Ironman takmičenju termin „pomjeranje granica“ doslovno opisuje stvari. Da biste uspjeli ovakvo nešto, definitivno morate pomjeriti svoje granice.

13501919_10153829517808915_866287795023646718_n

„Ironman se postaje na treninzima“

“Sve je super prošlo, samu trku sam detaljno isplanirao, vrijeme nas je poslužilo, tako da nije bilo nekih nepredviđenih situacija. Trka je bila teška i naporna svakako, ali uz dobre pripreme ni cilj nije bio nedostižan. Ironman se postaje na treninzima, a na trci samo pokupiš medalju. Sada slijedi odmor 2-3 sedmice, vraćanje u život kakav je bio prije početka priprema. Na sportskom planu, volio bih, sa kolegama, uraditi nešto vise na popularizaciji triatlona i u BiH, gdje osim nekoliko istinskih zaljubljenika u ovaj sport nemamo ni klub, a o savezu da i ne govorimo. A potencijal imamo.” – rekao je Dario Ružić koji se za ovo takmičenje pripremao više od četiri mjeseca. Iza njega je u pripremama preplivanih preko 70k, odvoženih oko 2800k bicikla i pretrčanih 550k.

Prva Ironman takmičenja su održavana prije više od 30 godina u svijetu. Ovim takmičenjem ravna „Svjetska Triatlon Korporacija“ (WTC). Takmičenje čine već gore navedene distance plivanja, vožnje bicikla i trčanja. Sve troje se nastoji savladati u što bržem vremenu (postoje vremenski limiti), tako da poslije plivanja odmah slijedi presvlačenje i oblačenje opreme za biciklo, poslije dionice bicikla ostaje trčanje maratona, bez ikakvih pauza između, osim kratkih zadržavanja na okrijepnim stanicama. Zabranjeno je voziti bicikl u zavjetrini kao što to timski rade biciklisti na velikim biciklističkim utrkama. Sve to govori o težini ovog takmičenja.

 

Do unazad nekoliko godina da biste se prijavili na ovo takmičenje morali ste prvo imati savladan Half-Ironman što je u neku ruku bila kvalifikacija za Ironman. Tako je prvi bosanskohercegovački Half-Ironman bio Tomislav Cvitanušić i to 2010. godine, da bi 2012. godine postao prvi bh. takmičar koji je uspješno završio „full Ironman“ takmičenje, isključivo po WTC-u.

“Koliko sam malo ili slabo trenirao dobro sam i prošao. Za ovo takmičenje treba imati jako puno slobodnog vremena i uskladiti normalan život sa sedmičnim svakodnevnim i višesatnim treninzima. Nisam mogao ni sanjati da ću nakon svog Ironman-a 2012. godine, kao prvi pod bh. zastavom koji ga je uspješno završio, ove 2016. godine biti sa još pet sunarodnjaka i prijatelja na istom mjestu što je fantastična stvar i jako sam sretan što smo dobili još nekoliko bh. takmičara koji su uspješno završili ovo takmičenje.” – istaknuo je Cvitanušić, inače svestrani sportaš iza kojega su sportska ostvarenja u brojnim sportovima: košarci, trčanju, triatlonu i alpinizmu gdje je dosegnuo i vrh Akonkagve (6962m/nv). Tomislav godinama neumorno radi na promociji trčanja u Bosni i Hercegovini kroz udruženje „Marathon Sarajevo“ i Školu trčanja Klix.

Rezultati: Nermin Palić: 10:24:17; Emir Baralić: 10:43:30; Dario Ružić: 13:33:26;                     Tomislav Cvitanušić: 13:36:07; Erol Mujanović: 14:48:26

Bosanskohercegovački Ironman WTC rekord

Budući da nemamo triatlon udruženje, savez ili sličnu organizaciju koja bi vodila statistiku i bila upoznata sa tačnim informacijama i podacima o bh. Ironman takmičarima, možemo se osloniti jedino na istraživanje i informacije dostupne na internetu. Tako smo došli do saznanja da je Nermin Palić Ironman sa najboljim vremenom pod zastavom Bosne i Hercegovine i isključivo pod WTC-om. Da ne bude zabune, u svijetu postoje brojna triatlon takmičenja koja su dosta slična i imaju zadane iste ili slične distance ali su drugačija pravila i ne nazivaju se Ironman. Također, postoji nekoliko takmičara koji vuku korijene iz naše zemlje ali su nastupali pod zastavama drugih država. Svi podaci su plod razgovora sa poznavateljima Ironman takmičenja i prilika među našim takmičarima, te dostupnim informacijama na internetu.

“Takmičenje je fantastično organizovano, nema propusta. Od registracije, prijave, predaje opreme, brifinga, sve je odlično uređeno!” – kazao je Nermin koji se za ovo takmičenje pripremao pola godine, sedmično 15-20 sati treninga s tim da je plivanje trenirao samo mjesec dana i to tek kad je nastupilo toplije vrijeme. U rodnoj Jablanici nije imao mogućnost treniranja u zatvorenom bazenu pa je tako njegov uspjeh i još veći. Također, tu se otvara i dodatni prostor za napredak u narednim godinama, ukoliko bi imao uvjete da stalno trenira i plivanje.

13535831_10209762201030110_2112599772_n

“Što se tiče same utrke, plivanje je super! Pliva se u kristalno čistom jezeru i ove godine su uveli „rolling swim“ start, tako da nema one početne gužve na startu plivanja koja je potencijalno opasna. Zadnjih 900m se pliva u kanalu koji je širok nekih 6-7m i to je jedinstveno iskustvo.”

Zanimljivo je to da je Nermin potpuno samouk i dodatno se usavršavao iz knjiga, članaka, Youtube videa i na internetu tražeći informacije, savjete o tehnikama plivanja.

“Biciklistička staza se sastoji od 2 kruga od 90 km po brdovitom terenu, ukupno 1700m visinskog uspona. Na svakih, otprilike, 20 km je „aid station“, tu nude vodu, isotonic, banane, gelove itd. Dozvoljeno je voziti desnom trakom ceste (koja je potpuno zatvorena za ostali saobraćaj). Također, na biciklu je zabranjena vožnja u zavjetrini tako da nema one “Tour de France” grupne vožnje nego svako vozi za sebe. U drugom krugu sam imao kišu nekih 70 km, ali to me nije spriječilo da drugi krug odvezem brže od prvog. Razlog je što sam detaljno upoznao stazu i mogao skroz nagaziti.” – Dao nam je detaljniji uvid u takmičenje 29-togodišnji Jablaničanin.

Impresivan je njegov broj pređenih kilometara na treninzima u toku priprema za Ironman. Tako je Nermin sveukupno prešao, trenirajući tri sporta, preko 6000 kilometara. Od toga najviše kilometraže otpada na bicikl sa kojim je često nedjeljama iz Jablanice znao voziti do Dalmacije i natrag radeći simulaciju Ironman distance od 180km. Trčeći je prešao već preko 700km u 2016. godini, a trčao je i brojne utrke u našoj zemlji i regionu.

“Za maraton plan je bio da trčim ispod 4h, otprilike tempo 5:20 s tim da svaku okrijepnu stanicu hodam i maksimalno se okrijepim. Međutim, ispalo je da normalno držim tempo 5:15 – 5:20 i da na stanicama samo uzmem gel, čašu vode i nastavljam. Na kraju je maraton ispao 3:39h. Zadnjih 2 km već sam bio svjestan da je to, to! Ironman je završen i imam vremena da se nakratko sjetim svih treninga, toliko prolivenog znoja, preplivanih, otpedalanih i pretrčanih kilometara; ulazak u finiš i čuješ kako kažu: “Nermin, you’re an Ironman!”.

Da se sportovi izdržljivosti počinju razvijati kod nas sve više govori i činjenica da ćemo u augustu dobiti i dvije bh. takmičarke na Half-Ironman takmičenju. Riječ je o Selmi Kukić i Neiri Odobašić koje se vrijedno spremaju da postanu prve takmičarke iz naše zemlje koje su završile Half-Ironman. A postoje naznake da će u 2017. godini Bosna i Hercegovina imati svoje prve predstavnice na punom Ironman takmičenju, to jest da ćemo dobiti prve bh. „Iron Woman“.  O njima više donosimo u narednom periodu na našoj stranici.

Velike čestitke našim Ironmanima, želimo im dobar odmor nakon napornog takmičenja i sreću u novim sportskim izazovima!

Vaši komentari

Banner