PUT DO POBOLJŠANJA REZULTATA NA 5K (7): Plan treninga sa kombinacijom aerobnog i anaerobnog režima rada

Prošli smo teoretski dio za određene pojedinačne treninge, sada je došao na red da se sve to poveže u smislenu cjelinu.

1150

Piše: Uroš Gutić

Svaki trening je dio trenažnog procesa, jedan pojedinačni trening ne znači ništa, ali kontinuitet rada i svi ostali treninzi zajedno u jedinstvenoj cjelini dovode do željenog rezultata.

Prethodni tekstovi o temi kako se poboljšati na 5K čitajte na: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4, LINK5, LINK6.

Uroš Gutić je jedan od najboljih bh. atletičara u trkačkim disciplinama. Završio je Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, smjer Atletika. Paralelno sa trkačkom karijerom se bavi i trenerskim poslom. Za stručno vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook profila.

U narednim tesktovima ću napisati plan treninga za 5k ispod 20 minuta, samo na različite načine.

Nakon svake faze može se ubaciti jedna prelazna sedmica, gdje se rade samo lagani treninzi. Ona je najpotrebnija između II i III faze. Svaka brzina trčanja ili vrijeme dionice koje je napisano predstavlja gornju granicu, što znači – nema potrebe ići brže iako je dobar osjećaj, a ako je loš osjećaj, nije problem ići malo sporije. Trening oporavka se trči najsporijom brzinom, a ostala lagana trčanja idu na osjećaj trkača, treba da prija takvo trčanje.

Faza I je potpuno ista kao i kod prethodnog plana jer je cilj isti, a to je razvoj aerobnog sistema i snage, bitna razlika je u II i III fazi.

Ovaj plan treninga, odnosno ovakav način treniranja, je teži od prethodna dva načina, ali velika njegova prednost je raznovrsnost treninga i svestrana priprema. On se ne bi trebao koristiti prije nego što se prođe jedan od ranijih načina, odnosno nije dobar način treniranja za početnike.

Plan treninga sa kombinacijom aerobnog i anaerobnog režima rada

Faza I

Faza II

Faza III

Vaši komentari

Banner