Kanita Bilić: za samo mjesec dana rada u Njemačkoj uspjela oboriti dva bh. rekorda

Svaki trud, zalaganje i odricanje donose rezultate! Uspon do vrha nije lagan, zahtjeva dugogodišnju posvećenost, trud, disciplinu. Svi mi koji iole pratimo bosanskohercegovačku trkačku scenu, mogli smo čuti za Kanitu Bilić (14.09. 1997.god.), našu atletičarku iz Zenice.

1503

Razgovarala: Ivana Jezildžić

Mladu sprintericu krasi velika želja za boljim i zapaženijim rezultatima, konstantno htijenje ka naprijed, što ju je nažalost uputilo preko granica Bosne i Hercegovine.

Na pitanje kako je ušla u svijet atletike kaže:
– Atletiku sam počela trenirati sa sedam godina. Bavila sam se i manekenstvom ali to je jednostavno bilo sporo za mene, jer sam kao mala bila jako živahna. Kao djeca uvijek smo se utrkivali i odmjeravali svoje snage, i tu sam uvijek pobjeđivala. Po svemu tome moji roditelji su vidjeli da sam rođena za taj sport. Obzirom da mi je mama trenirala atletiku možemo reći da sam krenula njenim stopama. Tata je trenirao ragbi i bio je mnogo brz, pa sam to naslijedila od njih.

kanci

Sada već bivša članica AK Zenica, gdje su bili njezini počeci i prvi rezultati, nedavno je postala članica jednog od najjačih atletskih klubova u Njemačkoj, VfB Stuttgart. Kaže da se nije nadala da će biti pozvana u klub, ali je ipak poslala svoje rezultate u nekoj dalekoj nadi.

– Iskreno, nisam mogla bolje dospjeti. VfB, u kojem sam trenutno, je jedan od najjačih klubova u Njemačkoj. Primili su me kao da sam ‘njihova’ i kao da se znamo godinama. Treninzi su drukčiji, mnogo jači i duži te već na sebi osjetim promjene. Uspjela sam za mjesec dana rada sa njemačkim trenerom da oborim nacionalni juniorski i seniorski rekord BiH na 100m. I to je odličan rezultat s obzirom da sam se tek ove godine vratila na 100m, jer sam tri godine trčala 400m. Jednostavno sam vidjela da mi to ne odgovara i da se trebam vratiti na 100m. Nisam se pokajala. Trener je odličan, puno razgovara sa mnom, što je jako lijepo i potrebno nama atletičarima, jer je psiha najvažnija. Ovdje dosta cijene rad i trud, dosta ulažu u sportiste. I pozvali su me na pripreme u Portugal, gdje sam trenutno, što me baš pozitivno iznenadilo, govori mlada Zeničanka očito zadovoljna uvjetima za rad koje ima.

Od 2013. godine nastupa za Bosnu i Hercegovinu, i nakon prelaska u njemački klub i dalje će da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima. Cijeli period razvoja i napretka provela je i bila dio atletike u Bosni i Hercegovini. Osvrnula se i na samu situaciju koja, kako kaže, mora da se popravlja, ako se želi imati što više atletičara koji ostaju u našoj zemlji.

1-25

– Atletika u BiH, što se tiče podrške, je u mnogo lošem stanju, i to je jedan od najvećih razloga zašto sam otišla. Podrške skoro da i nema, niti cijene naš trud i volju prema tom sportu. BiH ima dosta talentiranih atletičara od kojih je većina napustila BiH zbog tog razloga. Ja mislim iskreno da nikada neće biti napretka u ovoj državi dok je politika i prevara na prvom mjestu, s dozom gorčine i razočarenja objašnjava Kanita Bilić.

Unatoč samom stanju i problemima s kojima se nose sportisti željni podrške i napretka, Kanita je uspjela da dođe do značajnih rezultata. U posjedu je državnog rekorda na 100 metara, oborila je 26 klupskih rekorda i izabrana je za najbolju sportiskinju Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa Amelom Tukom.

Najbolji rezultati: 

60m  7.91 Zenica 2016.
100m 12.17 Zenica 18. 06. 2016. NR
200m  25.03 Zenica 08. 06. 2014.
400m  57.83 Srbija 2014.
4x400m 3:51.13 Baku 22. 06. 2015.

S Amelom Tukom atletika dobiva puno na značaju u našoj zemlji, no potrebno je još dosta svijesti i podrške mladima koji su talentirani i spremni raditi da što bolje predstavljaju sebe i svoju zemlju.

Kako se sada nalazi u odličnim uvjetima i okružena je drugačijom atmosferom podrške, cilj joj je u narednom periodu da ispuni normu za Europsko prvenstvo do 23 godine, koje će se održati sljedeće godine u Poljskoj. Svakako je tu i velika želja i cilj da nastupi na olimpijskim igrama u Tokyju 2020. godine, u čemu joj želimo puno sreće.

Kao recept za napredak u bilo kojem sportu navodi:

– Potrebna je volja, trud, želja i jedna velika ljubav prema tom sportu. Jer da bi uspio u životu treba se dosta odricati, stvarati neke ciljeve i truditi se ostvariti ih. Također, poručujem svim čitateljima da se bave nekim sportom, ili nekom aktivnošću rekreativno, prije svega radi zdravlja, boljeg organizma i imuniteta.

Kanita je trenutno na pripremama u Portugalu. Kaže da je naporno, ali veoma korisno. Svaki dan imaju po dva treninga koje odrađuju na plaži, u šumi i na atletskoj stazi. Vjeruje da će joj ovo biti prava priprema za naredni period i ciljeve koje ima pred sobom.

Mi joj želimo puno sreće u daljnjem periodu te da ostvari svoje zacrtane ciljeve.

Vaši komentari

Banner