Pomozite budućim trkačima kroz ovih osam koraka

Vjerovatno često čujete pitanje: Zašto trčiš? Na njega sigurno imate već spreman odgovor. Malo teže pitanje bi bilo: Kako animirati početnika na trčanje?

2625
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Tu svakako mora postojati neka postupnost ili program, a njega bi mogli svesti na sljedećih osam koraka: 

1. Tranzicija od hodanja prema trčanju

Na početku je potrebno napraviti kombinaciju hodanja i trčanja uz naravno određene pauze za odmor. Pošto trčanje predstavlja veće opterećenje za naše tijelo bitno je imati period tranzicije.

2. Trčanje je u biti skakutanje

Naše noge gube doticaj sa tlom, a nakon toga ponovo ga dotiču većom brzinom i silom nego kod hodanja. Stoga je vrlo bitno imati pravu obuću. Izbor pravih patika, osobito za početnike, smanjit će i ublažiti opterećenja kojima je tijelo izloženo tokom trčanja.

new-runnner-shoe

3. Šta obući na trčanje?

To svakako zavisi od godišnjeg doba kada se kreće sa trčanjem. (Naš vodič za trčanje u zimskog periodu i kako se obući). Odjeća prije svega treba biti namijenjena za trčanje, niti prevelika niti premala. I naravno držati se zlatnog trkačkog pravila +10 tj. vanjskoj temperaturi dodati 10 stepeni i dobivate temperaturu pri trčanju.

4. Planirati treninge

Možda najvažniji dio je imati dobru organizaciju, znati kada i koliko trčati. Preporuka je bilježiti slobodne termine u kalendar ili telefon (tretirati ih kao što se tretira posjeta liječniku – bez odlaganja) kako bi ostali dosljedniji svojim ciljevima. Naći pola sata ili sat vremena za sebe tri puta sedmično za zdravlje se sigurno isplati.

may-my-run

5. Poštovati okolinu

To znači poznavati vremenske uvjete kao i teren kojim se trči. Brdovite dijelove najprije prehodati, ili se odvesti do ravnijih predjela ukoliko je to potrebno. Period od 10 sati prije podne do 3 sata popodne je idealan za trčanje u hladnijim danima, dok se u ljetnim mjesecima svakako treba držati jutarnjih i večernjih treninga.

6. Hrana i hidracija

Za trkače početnike ne bi trebala predstavljati preveliku okupaciju osim ako jedu previše. Svakako pokušati ne jesti sat ili dva prije trčanja te poslije treninga samo piti vode. Za jutarnje treninge hrana nije potrebna, ali isto tako banana ili komadić tosta neće naškoditi.

7. Hodati i trčati lagano

Primijetili ste da nismo naveli niti tempo niti distancu kojom treba trčati ili hodati. Brzina treba biti takva da:

  • se može stalno pričati tokom trčanja ili hodanja
  • se isti rezultat može postići bržim hodanjem

68f2ab4f9f5b6c023087578ff104907f

Ukoliko to nije slučaj onda trčite prebrzo. Isto tako ako hodate prebrzo između perioda trčanja nećete dozvoliti dovoljno brz oporavak tijela, što stvara umor i umanjuje vrijednost treninga. Hodati i trčati lagano znači izbjeći ozljede i postepeno napredovati u trčanju.

8. Poštovati slobodne dane

Nova omiljena aktivnost – trčanje ostavit će posljedice na noge. Stoga treba im dati dovoljno vremena za odmor i regeneraciju mišića. Ukoliko se još dodatno vježba između dana trčanja tu treba poštediti noge od težih napora.

Vaši komentari

Banner