Ishrana u trčanju (I dio)

Kao što sam obećala nakon niza članaka o vježbama koje su dobre za trkače, i koje možete primjenjivati bilo u teretani ili kod kuće, u narednih nekoliko članaka se bavimo ishranom i suplementacijom za trkače i trkačice.

871

Piše: Amela Trožić

Kao i prethodni članci i ovi članci su namijenjeni za osobe koje se rekreativno bave sportom, jer profesionalni sportisti ne moraju toliko da se brinu šta će kad pojesti zato što imaju tim ljudi oko sebe koji se o tome brinu.

Međutim ima dosta osoba koje se počnu baviti sportom, a nisu upoznati sa osnovnim stvarima kada je u pitanju ishrana.

Prva stvar koju treba da imate u glavi jeste – da biste se bavili nekom aktivnošću treba vam energija. Izvor te energije je ishrana i suplementacija. Ukoliko izvor energije nije kvalitetan, krajnji rezultati će izostati. S obzirom da od organizma tražimo određene rezultate i da ga stalno stavljamo pod neki napor, potrebno je i da organizmu damo ono što mu je potrebno kako bi za uzvrat dobili napredak.

To vam je isto npr. kao kad vozite automobil. Automobil se kreće na gorivo. Šta se desi kada u automobil unesete nekvalitetno gorivo ili gorivo koje nije namijenjeno za tu svrhu (npr. vodu)? Auto ili će jedva ili se neće ni pokrenuti.

Eh, ista stvar vam je i sa organizmom. Stoga:

  • nije tačno da možete jesti šta želite i imati rezultate (ko god da vam je to rekao ili ništa ne zna o ishrani ili vas zafrkava). Možete vi naravno jesti šta želite, to vam niko ne može zabraniti, ali ukoliko želite da imate stvarni napredak morate voditi računa šta unosite u organizam.
  • izvor energije treba biti kvalitetan (kvalitetna ishrana). Ukoliko je vaša ishrana bazirana na nekvalitetnim namirnicama vaš organizam neće imati snage da se bori sa naporom na koji ga tjerate. To vas u krajnjem slučaju može dovesti do pada imuniteta, a loš imunitet je podloga za razvijanje raznih bolesnih stanja kako organizma iznutra tako i fizičkih povreda. Pored toga, vaš stvarno mogući i očekivani rezultat, će izostati.
  • manje je više. Pravilo koje važi svugdje. Jedite više obroka da su manje obimni. Na taj način ćete potaknuti metabolizam da stalno vari hranu. Neće se nikada dovesti u stanje izgladnjivanja ili prejedanja, dva stanja koja dovode do usporavanja metabolizma.
  • pored ishrane potrebno je unositi i određenu dozu potrebne suplementacije koja će vam pomoći da se brže oporavite nakon aktivnosti ili da organizam sačuvate od pada imuniteta

Hrana je izvor energije koja nas pokreće. Veoma je bitno od čega je ta energija sačinjena. Ona se bazira na 3 ključna elementa: Uh (ugljeni hidrati), P (proteini) i M (masti). U ovom članku ću općenito pisati o sva tri sastojka, a u narednim članicima ćemo posebnu pažnju posvetiti svakom od njih.

Sva ova tri elementa su bitna za normalno funkcionisanje organizma. Ja se uvijek zalažem, i tako govorim i svojim klijentima, da je izbalansirana ishrana najbolje što prosječan čovjek može da podari svom organizmu. Eh sad ovisi kakvi su vam ciljevi, ako želite smršati, smanjićete unos ugljenih hidrata, pojačati proteine, a nekvalitetne masti ćete zamijeniti kvalitetnima. Ukoliko se želite ugojiti povećat ćete unos ugljenih hidrata i proteina, ali isti trebaju biti kvalitetni, da bi se masa koju dobijete ne pretvori u salo. Pored toga naravno trebate ubaciti i vježbe snage ukoliko samo trčite.

Kako pojedini elementi djeluju na vaš organizam i zbog čega su nam sva tri neophodna za normalno funkcionisanje i bavljenje sportom izložit ćemo u narednom članku.

Sljedeći članak počinjemo sa ugljenim hidratima. Naravno, za sva pitanja vam svima stojim na raspolaganju na Facebook stranici Amela Trožić Personal Trainer.

 

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPolumaraton za 6 sedmica?
Sljedeći članak10 savjeta za maratonce početnike
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.