Polumaraton za 6 sedmica?

Na press konferenciji povodom pokretanja prvog Mostarskog polumaratona, koji bi trebao postati nova atraktivna domaća trka, jedna od tema je bila i priprema za dužinu od 21,1 kilometar, a ono što je za dosta Mostaraca ostalo kao vodilja (čega sam danima kasnije bio svjedok) je da se “svako može spremiti za polumaraton kroz šest sedmica treninga”.

1717

Piše: Ersan Bijedić

Dojma sam da je konstatacija kod dobrog dijela ljudi koji će se možda ove godine pokušati prvi put oprobati na ovoj distanci, i bez obzira na intenzitet kojim će pristupiti trci, u nekim slučajevima doslovno shvaćena.

Trčanje je jednostavan sport, ne zahtijeva posebnu vještinu poput npr. bilo kojeg loptačkog, a od distanci poput polumaratona ne treba praviti bauk. Međutim one su sigurno fizički zahtjevne, traže ozbiljan pristup treningu i trkači početnici bi se morali držati određenih principa. Prije prihvatanja izazova valja pristupiti pripremi sa subjektivnim odnosom svakog pojedinca jer niko od nas nije jednako sazdan, niti je na istoj polaznoj tački, a što zavisi od genetike, godina, nivoa treninga, ukupnog stanja zdravlja…

U zavisnosti od polazne tačke

Ako ćemo prosto odgovoriti na pitanje “može li se stvarno pojedinac spremiti za šest sedmica za polumaraton“, odgovor je bez sumnje “da”. Primjer imamo i na našoj stranici gdje je svoje iskustvo objelodanio Emir Muhamedagić koji se spremio za samo 20 dana, ali tu valja napomenuti da se radilo o rekreativno aktivnom pojedincu koji je i ranije bio relativno fit. Ali ako govorimo o “foteljašima” koji su se tek odlučili fizički aktivirati, nije slučajnost da treneri ili škole trčanje kod nas i u regiji svoje programe polumaratonskog treninga za sve početnike temelje na četiri do šest mjeseci priprema. Teoretski govoreći svaki pojedinac se može spremiti za šest sedmica, ali je upitno koliko je to opasno ili pametno. Za trčanje polumaratona ipak treba proći postepenu adaptaciju tijela, posebno njegovih zglobova, ligamenata, tetiva, kostiju, kako bi došli u poziciju relativno bezbolno istrčati 21,1km (lično sam prvi polumaraton na treningu istrčao poslije 7 mjeseci bavljenja ovim sportom). Pri tome bi apsolutnim početnicima fokus trebao biti postepeno povećanje vremena koje mogu provesti trčeći te održavanje kontinuiteta treninga. A bez forsiranja treninga brzine, jer je brži trening jednako tako i brži put ka povredi.

Preveniraj neugodno iskustvo

Dakle, da ne bi imali neugodno iskustvo koje će vas onda možda udaljiti od lijepog sporta i potencijalno odličnih druženja i trka, povedite računa o osnovama prije nego pristupite ovom izazovu. Svaki novi rekreativac – trkač bi u pravilu trebao prije ulaska u ovu avanturu obaviti ljekarski pregled, odnosno sportsko – medicinsku kontrolu gdje će biti procijenjen njegov fizički status i sposobnosti pa se tek onda upustiti u borbu s kilometražama, a o čemu možete dosta saznati i u našoj rubrici “trening”.

 

Vaši komentari

Banner