Škola trčanja Klix 2017: u petoj generaciji 500. školarac

Najveći „proizvođač“ rekreativnih trkača u Bosni i Hercegovini do sada, udruženje koje ima najveću zajednicu rekreativaca, NGO Maraton Sarajevo, otvara petu sezonu najbrojnije škole trčanja u našoj zemlji. Info sesijom u Cinema Cityu zvanično je predstavljena nova sezona Klix škole trčanja u Sarajevu.

865

Piše: Nicolae Golea

Iz godine u godinu broj polaznika u školi trčanja je u porastu za oko 100 %, a u ovogodišnjoj generaciji se nalazi 500. školarac koji će proći sedmomjesečnu školu trčanja i u septembru istrčati 11. Sarajevski polumaraton.

Ta brojka zvuči fenomenalno u kontekstu Bosne i Hercegovine i naše još uvijek male trkačke zajednice, a pogotovo je značajna ako tih 500 trkača gledamo kao učesnike jedne utrke te tako u skorijoj budućnosti možemo s pravom očekivati da će domaći organizatori moći računati i osloniti se samo na domaće trkače, tj. neće ovisiti o učesnicima iz drugih zemalja, oni će biti bonus. Prema tome i treba stremiti.

Nevjerovatan je podatak od preko 500 popunjenih online prijava za najveću školu trčanja u BiH. Iako poučeni dosadašnjim iskustvima, organizatori očekuju na treninzima u prosjeku oko 200 novih trkača što je i dalje fenomenalna brojka koja će itekako obogatiti rekreativnu zajednicu naše zemlje. Online prijave pak pokazuju koliko interesovanje vlada za trčanje i kako uistinu rekreativno trčanje i kod nas postaje sve popularnije iz dana u dan.

Treneri škole trčanja su na info sesiji ponudili osnovne informacije o školi trčanja, upoznali polaznike o osnovama i odgovorili na sva pitanja koja su prisutni postavili. Poslije info sesije je upriličeno druženje za sve prisutne.

Prvi trening novih školaraca je u utorak u 18 sati u ulici Franje Račkog na Vilsonovom šetalištu. Polaznici su podijeljeni u grupe, ovisno o trenutnoj formi sa kojom započinju sedam mjeseci intenzivnih treninga, najmanje tri sedmično. U toku škole, a do prvog polumaratona, učestvovati će na nekoliko kraćih utrka koje će biti kao podstrek za daljnje napore i treninge ka polumaratonu.

Vaši komentari

Banner